Zelenski: Članak koji je objavila RIA predstavlja dokaz za buduće suđenje

Zelenski: Članak koji je objavila RIA predstavlja dokaz za buduće suđenje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je članak koji je objavila ruska državna novinska agencija RIA Novosti pod naslovom „Šta Rusija treba da radi sa Ukrajinom?“ je dokaz za budući tribunal protiv ruskih ratnih zločinaca, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Istog dana, 3. aprila, kada se svet zgrozio kada je video tela ubijenih u Buči, na sajtu ruske državne novinske agencije RIA Novosti objavljen je članak koji opravdava genocid nad Ukrajincima. Njegov naziv je prilično elokventan. , citiram: ‘Šta bi Rusija trebalo da radi sa Ukrajinom.’ I to nije samo tekst. Ovo je jedan od dokaza za budući tribunal protiv ruskih ratnih zločinaca“, rekao je Zelenski u obraćanju rumunskom parlamentu putem video-linka.

On je rekao da članak opisuje jasnu proceduru za uništavanje svega što Ukrajince čini Ukrajincima. Takođe, prema njegovim rečima, u članku se poziva na „deukrajinizaciju“ i „deevropeizaciju“ Ukrajine.

„Kaže se da čak i ime naše države treba da se izbriše. Praktično, kaže se da se smrt što većeg broja naših ljudi u ratu samo pozdravlja“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da je „reč o sajtu državne novinske agencije Rusije, gde se u uslovima eksplicitne državne cenzure mogu objavljivati samo materijali koji odgovaraju zvaničnom ideološkom stavu o ratu protiv Ukrajine”.

„Želim da me razumete: oni se čak i ne kriju. Oni otvoreno govore o svrsi svoje invazije na Ukrajinu“, rekao je Zelenski.