Vojna pomoć koju saveznici šalju Ukrajini: od dronova do projektila

Vojna pomoć koju saveznici šalju Ukrajini: od dronova do projektila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zamolio zapadne saveznike da njegovoj zemlji pruže vojnu pomoć dok Rusija nastavlja svoju ničim izazvanu invaziju.
„Potrebni ste nam odmah“, rekao je Zelenski američkim članovima Kongresa u jednoj od svojih poslednjih molbi za pomoć pred prijateljskom vladom.

SAD i druge zemlje članice NATO-a ispunile su brojne zahteve Zelenskog, a zaustavljanje određenih mera za koje kažu da bi moglo da rizikuje eskalaciju rata.

Vojna pomoć koja je do sada pružena Ukrajini uključuje oružje koje se kreće od prenosivih dronova do složenih raketnih sistema dugog dometa. Evo šta je poslato:

Dronovi sa prekidačem: Mali, prenosivi, takozvani kamikaze dronovi koji nose bojeve glave i detoniraju pri udaru. Najmanji model može pogoditi metu udaljenu do šest milja, prema kompaniji koja proizvodi dronove, AeroVironment. Nejasno je koju veličinu modela će SAD poslati Ukrajini.

Protivvazdušne rakete Stinger: Ove protivavionske rakete koje traže toplotu imaju domet od oko pet milja i 11.000 stopa. Kritično je da rakete Stinger mogu razlikovati neprijateljske i prijateljske avione.

Protivtenkovsko oružje Javelin: Ovaj vođeni raketni sistem može biti ispaljen iz ramena od strane jednog vojnika i ima domet do 8.200 stopa.

AT-4 protivoklopni sistemi: Ovo švedsko protivoklopno oružje je „lagano, jednokratno i potpuno za jednokratnu upotrebu“, prema kompaniji koja ih proizvodi, Saab Bofors Dinamics.

Protivvazdušni raketni sistem Patriot: SAD su takođe isporučile Poljskoj dva protivraketna odbrambena sistema ovog meseca sa namerom da odvrate Rusiju i pojačaju bezbednost Poljske usred zabrinutosti Zapada da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na zemlje članice NATO-a.

Protivvazdušni raketni sistem Patriot — Patriot je skraćenica za „Radar za praćenje faznog niza do presretanja mete“ — dizajniran je za suzbijanje i uništavanje nadolazećih balističkih projektila kratkog dometa, naprednih aviona i krstarećih projektila.

Baterija uključuje rakete i lansirne stanice, radarski set koji otkriva i prati mete i stanicu za kontrolu angažovanja, prema Savezu za zastupanje raketne odbrane.