Bivši pilot Boinga na sudu za više optužbi povezanih za 737 MAKS

Bivši pilot Boinga na sudu za više optužbi povezanih za 737 MAKS

Bivšem pilotu Boinga optuženom da je doveo u zabludu savezne regulatore za bezbednost u vazduhu pre nego što su se dva aviona 737 MAKS srušila, suđenje počinje u petak.

Advokati Marka Forknera, koji je bio glavni tehnički pilot 737 MAKS-a tokom njegovog razvoja, planiraju da tvrde da se njihov klijent izdvaja kao žrtveni jarac za šire avionske katastrofe. Gospodin Forkner je jedina osoba optužena za zločine u vezi sa nesrećama od strane Ministarstva pravde, što je deo napora agencije da pozove pojedince na odgovornost za korporativna zlodela.

Gospodin Forkner, čije će se suđenje održati u Fort Vorthu u Teksasu, suočava se sa četiri tačke optužnice za žičanu prevaru za koje je za svaku predviđena maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Istražitelji nesreća okrivili su sistem kontrole leta poznat kao MCAS—o čemu je gospodin Forkner obavestio regulatore tokom razvoja aviona—za slanje dva mlaznjaka 737 MAKS u fatalne skokove u nosu 2018. i 2019. Nesreće su odnele 346 života i izazvale skoro dve godine prizemljenje svih aviona 737 MAKS, narušavajući globalnu avio-industriju.

Gospodin Forkner je optužen da je doveo u zabludu Federalnu upravu za vazduhoplovstvo u vezi sa MCAS-om kako bi smanjila količinu obuke koja bi pilotima bila potrebna za upravljanje njime, čime je avion učinio privlačnijim avio-kompanijama.

Ono što je gospodin Forkner rekao stručnjacima za obuku FAA o MCAS-u, kao i ono što su drugi Boing inženjeri rekli svojim kolegama iz agencije, verovatno će biti predmet kritičkog svedočenja. U nagodbi sa Ministarstvom pravde, Boing je prošle godine pristao da plati 2,5 milijardi dolara za rešavanje optužbi da su njegovi zaposleni obmanuli FAA. Dogovor je uključivao kaznu od 244 miliona dolara, kao i skoro 2,3 milijarde dolara odštete klijentima avio-kompanije i porodicama žrtava nesreće.