UN: Konvoji pomoći koji se bore da stignu do „opkoljenih“ ukrajinskih gradova

UN: Konvoji pomoći koji se bore da stignu do „opkoljenih“ ukrajinskih gradova

Blokiranje gradova je „neprihvatljivo u 21. veku“, rekao je zvaničnik Svetskog programa za hranu.

Agencije za pomoć se bore da dođu do civila u ukrajinskim gradovima koje je blokirala ruska vojska, rekao je u subotu Jakob Kern, koordinator za hitne slučajeve Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (VFP).

„Izazov je doći do gradova koji su opkoljeni ili će uskoro biti opkoljeni“, rekao je Kern novinskoj agenciji AFP, opisujući humanitarnu situaciju na terenu kao „strašnu“.

Ukrajinski lanac snabdevanja hranom je praktično prekinut usred sukoba koji je u toku, rekao je on, pri čemu je VFP morao da zalihe svoja skladišta „od nule“. On je osudio ono što je opisao kao rusku taktiku blokiranja gradova, navodeći da je to „neprihvatljivo u 21. veku“.

„Što se više približavate ovim gradovima, [vozači kamiona] su zabrinutiji za njihovu bezbednost“, rekao je Kern. „A to znači da nismo u mogućnosti da dođemo do ljudi u Mariupolju, Sumi, Harkovu… u gradovima koji su do sada skoro opkoljeni – ili potpuno, u slučaju Mariupolja“.

Dok su se Moskva i Kijev složili oko napora da se organizuju humanitarni koridori iz tih gradova pretvorenih u borbene zone, svaka strana nastavlja da optužuje drugu da cilja civile i ne poštuje pravo evakuisanih na bezbedan prolaz. Moskva je saopštila da je Kijev odbio da otvori rute za one koji traže utočište u Rusiji ili na teritorijama pod ruskom kontrolom.

Moskva je pokrenula napad velikih razmera na svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve pobunjene republike.