Kanada kaže da je „iscrpila“ svoje zalihe oružja

Kanada kaže da je „iscrpila“ svoje zalihe oružja

Zemlja je poslala hiljade raketnih bacača, granata i opreme da pomogne Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom.

Kanada je iscrpila sopstvene zalihe oružja u nastojanju da podrži Ukrajinu usred ruske vojne operacije u toj zemlji, priznala je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

„Verujem da smo iscrpili naš inventar… do te mere da smo u mogućnosti da obezbedimo [više] oružja“, rekao je Anand tokom nastupa uživo na CBC-u u petak.

„Postoje problemi sa kapacitetom za koje moramo da se uverimo da smo na vrhu kako bismo osigurali da kanadske oružane snage imaju dobre resurse“, dodala je ona.

Otava je bila među zapadnim prestonicama koje su Kijevu pružile takozvanu „smrtonosnu pomoć“. Iz Kanade je do sada poslala ili je u procesu slanja 4.500 raketnih bacača, 7.500 ručnih bombi, 100 protivtenkovskih bacača sa 2.000 metaka, dva taktička aviona C-130J i razne druge opreme.

Rusija je poslala svoje trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije otcepljenih republika Donbasa Donjecka i Luganska.

Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.