Ukrajina priznaje ubistva proruskih zvaničnika u Berdjansku

Ukrajina priznaje ubistva proruskih zvaničnika u Berdjansku

Vlada u Kijevu stoji iza smrtonosnog granatiranja u Hersonu i organizovanja ubistva dvojice proruskih civilnih zvaničnika u Berdjansku u petak, potvrdio je u intervjuu Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Međutim, Podoljak je insistirao da to nisu bili akti terorizma, već legitimni udari na čisto vojne ciljeve.

„Sve što se desilo u Berdjansku, u Melitopolju, u Hersonu — sve su to apsolutno legitimni vojni ciljevi. To svakako nisu teroristička ili, strogo govoreći, krivična dela“, rekao je Podoljak.

Najmanje tri osobe su poginule, a 13 je ranjeno u petak ujutro kada je pet projektila iz lansera HIMARS koje su isporučili SAD pogodilo zgradu uprave u Hersonu, koja je pod ruskom kontrolom. Većina njih su bili civilni prolaznici, saopštile su lokalne vlasti.

Kiril Stremousov, zamenik predsednika vojno-civilne administracije, kaže da je cilj štrajka bio da ga izbaci. Preživeo je samo slučajno, pošto je u vreme granatiranja prihvatio poziv da se pojavi u TV emisiji.

U Berdjansku, u delu Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom, u petak ujutru su ubijena dva zvaničnika lokalne vojno-civilne administracije. Oleg Bojko je bio zadužen za stambeno-komunalne poslove, dok je njegova supruga Ljudmila bila na čelu lokalne izborne komisije.

Eksplozija koja se u petak mogla čuti u Melitopolju bila je kontrolisano rušenje neeksplodiranih ubojnih sredstava, rekao je lokalni zvaničnik Vladimir Rogov. Međutim, gradsko sedište organizacije „Zajedno sa Rusijom“ je prošle nedelje oštećeno bombom.

Podoljak nije preuzeo zasluge niti za ubistvo glavnog tužioca Luganske Narodne Republike Sergeja Gorenka i njegove pomoćnice Jekaterine Steglenke. Oni su ubijeni u petak kada je improvizovana bomba eksplodirala u kancelariji generalnog tužioca u Lugansku. Ubistva ukrajinskih agenata odnela su živote brojnih zvaničnika Donjecka i Luganska u poslednjih sedam godina.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je Ukrajina učestvovala u „terorističkim napadima“ na civile i infrastrukturu, uključujući pokušaje da ošteti nuklearna postrojenja u Rusiji. Ovo ponašanje je neprihvatljivo, rekao je on, i ako Kijev istraje, dobiće „ozbiljniji“ odgovor Moskve od nekoliko „osetljivih udara“ koji su oštetili elektrane i brane ove nedelje.