Američki zvaničnici: Sankcije Rusiji ne funkcionišu

Američki zvaničnici: Sankcije Rusiji ne funkcionišu

Američki zvaničnici priznali su u petak CNN-u da sankcije koje predvode SAD nisu srušile rusku ekonomiju. Uprkos rekordnim ruskim energetskim prihodima i snazi njene valute, zvaničnici insistiraju da se efekti sankcija tek treba osetiti.

SAD i njihovi saveznici iz NATO i EU odgovorili su na rusku vojnu operaciju u Ukrajini primenom ekonomskih sankcija bez presedana na njenu ekonomiju. Rusija je postala zemlja sa najviše sankcija na svetu u roku od dve nedelje od ofanzive, ali nakon uzastopnih rundi kazni, energetskih embarga i ekskomunikacije iz SVIFT bankarskog sistema, Moskva ubira rekordne profite od svog izvoza fosilnih goriva, rublja je podjednako jaka u odnosu na dolar kao što je bilo 2019. a stopa inflacije u Rusiji je pala.

„Očekivali smo da će stvari poput SVIFT-a i svih blokirajućih sankcija ruskim bankama potpuno uništiti rusku ekonomiju“, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik za CNN. Drugi je rekao da se Vašington „nadao da će ruska privreda do sada više pati, s obzirom na neviđeno ozbiljnost” sankcija, parafrazirao je CNN.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je isto mišljenje tokom ekonomskog sastanka ranije ove nedelje, izjavivši da je „ekonomski blickrig“ Zapada propao.

Uprkos očiglednom neuspehu, američki zvaničnici rekli su za CNN da očekuju da će ruska ekonomija posustati do sredine 2023. Nedostaci stranih sirovina i komponenti će do tada biti očigledni, rekli su zvaničnici, a jedan je rekao da su SAD „uvek ovo doživljavale kao dugoročnu igru“.

Još u martu, međutim, američki predsednik Džo Bajden je tvrdio da su sankcije već „prouzrokovale krater ruske ekonomije“, navodeći kao razlog pad vrednosti rublje koji se pokazao kratkotrajnim.

Evropa je, međutim, pretrpela ogromnu ekonomsku štetu kao rezultat sopstvenih sankcija Rusiji. Cene goriva su naglo porasle širom kontinenta, inflacija u EU je na najvišem nivou u istoriji, pa čak i Nemačka, najvažnija industrijska sila bloka, rizikuje „deindustrijalizaciju“ kao rezultat energetske krize.

Kao i njihovi američki kolege, evropski zvaničnici su insistirali da će njihove sankcije u dovoljno dugom vremenskom roku uticati na Rusiju. Obraćajući se Evropskom parlamentu ranije ove nedelje, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel rekao je da sankcije „možda neće imati trenutni uticaj“, dodajući: „To je kao da idete na dijetu da biste smršali i da ste uznemireni što niste izgubili kilograme i kilogrami nakon samo nekoliko nedelja.”