Kijev: Ukrajina će dobiti 12 miliona dolara od Japana

Kijev: Ukrajina će dobiti 12 miliona dolara od Japana

Japanski premijer Fumio Kišida obećao je svoju podršku da pomogne obnovi ukrajinske ekonomije nakon okončanja sukoba sa Moskvom, polažući obavezu na japansko-ukrajinskoj konferenciji o obnovi u Tokiju u ponedeljak.

Ogromnu ukrajinsku delegaciju od preko 100 ljudi predvodio je premijer zemlje Denis Šmihal, koji je taj događaj označio kao veliku diplomatsku pobedu.

Prema rečima Šmihala, na događaju je potpisano preko 50 sporazuma o saradnji, uključujući „međuvladinu konvenciju o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što je izuzetno važno za japanske kompanije koje planiraju nove projekte u Ukrajini“.

„Tokom našeg sastanka, [Kišida] je rekao da će Japan pružiti Ukrajini 12,1 milijardu dolara pomoći, uključujući najavljeni i realizovani iznos“, rekao je Šmihal u postu na Telegramu.

Nije bilo odmah jasno kada će tačno i u kom obliku doći do finansiranja. Prema japanskoj strani, Tokio je tokom konferencije obećao 105 miliona dolara nove pomoći Ukrajini za finansiranje deminiranja i hitnih popravki u sektoru energetike i transporta.

Japanski premijer je takođe obećao otvaranje nove vladine trgovinske kancelarije u ukrajinskoj prestonici. Japan vidi obnovu Ukrajine kao „investiciju“ od koristi za obe strane, rekao je on.

„Rat u Ukrajini i dalje traje u ovom trenutku i situacija nije laka. Promocija ekonomske rekonstrukcije, međutim, nije samo investicija za budućnost Ukrajine, već i ulaganje u Japan i ceo svet“, rekao je Kišida tokom konferencije.

Za razliku od većine ukrajinskih dobrotvora, Tokio se prvenstveno držao humanitarne, a ne vojne pomoći, kao i razmatranja potencijalnih dugoročnih projekata za posleratni razvoj zemlje.

Taj pristup je ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava opisala kao „jedinstveni japanski način“ i proizilazi iz pacifističkog stava sadržanog u ustavu zemlje, zajedno sa zakonskim ograničenjima na izvoz smrtonosnog oružja.

Međutim, krajem prošle godine Tokio je pristao da izvozi protivvazdušne rakete Patriot PAC-3 u SAD, koje proizvodi po američkoj licenci, čime je okončana zabrana izvoza vojske nametnuta temeljnim dokumentom zemlje još 1947. godine.

Taj potez je u velikoj meri shvaćen kao indirektan način da Tokio vojno pomogne Kijevu omogućavajući Vašingtonu da pošalje više američkih raketa Patriot u Ukrajinu bez iscrpljivanja sopstvenih zaliha. Odluku Japana osudila je Moskva, koja je upozorila da će dodatno oštetiti bilateralne odnose i „imati opipljive negativne posledice po globalnu i regionalnu bezbednost“.