Stefanišina govorila o pokušajima Rusa da pregovaraju

Stefanišina govorila o pokušajima Rusa da pregovaraju

Rusija se poslednjih dana obratila Ukrajini sa zahtevom za pregovore na pozadini uspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkova i Hersona, izjavila je potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina u intervjuu TV kanalu Frans 24, piše „Evropska istina“.

„Zaista, bilo je javnih i nejavnih pokušaja raznih grupa ruskih zvaničnika. Ukrajina nikada nije odustala od pregovora. Ali s obzirom na težinu zločina koje je Rusija počinila na našem tlu i nastavlja da čini svakog meseca, poluge jer se pregovori razlikuju od onih u februaru“, rekla je Stefanišina.

Ona je naglasila da Rusi sada predlažu pregovore o zaustavljanju napredovanja ukrajinske vojske.

„Oni žele da skrenu pažnju sa onoga što je strateški planirano mesecima ranije. Nećemo učestvovati u ovom scenariju… Nadamo se da ćemo zajedno sa našim partnerima uspeti da sprovedemo našu vojnu i diplomatsku agendu i da ćemo biti spremni da pregovaramo kada bude dobro. trenutak za Ukrajinu“, rekao je potpredsednik Vlade.

Stefanišina je takođe napomenula da se trenutna situacija mora iskoristiti za deokupaciju ukrajinskih teritorija.

„I tada ćemo biti spremni za pregovore, koji neće biti zasnovani na ruskim ultimatumima, već na nečemu što će ne samo okončati rat, već i sprečiti sledeći rat na našoj zemlji, kada će Rusija moći da obnovi rezerve“, rekao je on. rekla je.

Stefanišina je izrazila uverenje da će se privremeno okupirane teritorije Donbasa i anektiranog Krima vratiti pod kontrolu Ukrajine.

Ona je pozvala evropske lidere da uvedu dodatne sankcije Rusiji, rekavši da je potreba Evrope za gasom i energetskim resursima takođe ruska slabost i da treba gađati te sektore.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je na forumu da Kijev ne prihvata preporuke zapadnih partnera za početak „mirnih“ pregovora sa Ruskom Federacijom i zahteva potpunu deokupaciju Donbasa i Krima.