Šmihal: Inflacija bi sledeće godine mogla da dostigne 30 odsto

Šmihal: Inflacija bi sledeće godine mogla da dostigne 30 odsto

Sledeće godine stopa inflacije može da dostigne 30%, a kurs dolara će fluktuirati i iznosiće oko 42 UAH, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmihal, prenosi Vladin portal.

On je objasnio da uz svaki nacrt budžeta Vlada uvek donosi makroekonomsku prognozu na osnovu koje se dalje gradi državni budžet. Ova prognoza uključuje veličinu BDP-a i stopu inflacije, prosečnu platu, kurs dolara i drugo. Ove godine ovakva prognoza je konsenzus Vlade, Narodne banke i međunarodnih finansijskih organizacija.

„Dakle, u okviru ove makroekonomske prognoze, sledeće godine privreda će realno rasti za 4,6 odsto, a nominalno za 37 odsto. Prosečna plata će biti otprilike 18.500 grn, stopa inflacije može da dostigne 30 odsto, prosečna plata će biti 30 odsto. godišnji kurs dolara će se kretati oko 42 UAH“, rekao je Šmihal.

U zavisnosti od toga kako se situacija na frontu promeni, dodao je, privreda 2023. godine može ili pasti za 0,4 odsto ili rasti za 10 ili više odsto. Ovo može biti slučaj i sa drugim indikatorima.

Prema tome, naglasio je Šmihal, sadašnja makroekonomska prognoza je prilično konzervativan scenario jer moramo biti spremni na svaki mogući razvoj događaja.