Rusija je spremna da rizikuje gubitke u avijaciji u potrazi za dobicima u sektoru Avdijevka

Rusija je spremna da rizikuje gubitke u avijaciji u potrazi za dobicima u sektoru Avdijevka

Čini se da su ruske snage spremne da rizikuju kontinuirane gubitke u avijaciji u potrazi za taktičkim dobicima u istočnoj Ukrajini, verovatno duž linije Avdijevka-Donjeck, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV).

Ukrajinski vojni zvaničnici izvestili su da su ukrajinske snage od 17. februara oborile 15 ruskih aviona.

„Prethodni gubici ruskih aviona podstakli su ruske snage da privremeno smanje avijaciju širom Ukrajine, ali povećana stopa gubitaka ruske avijacije u Ukrajini u proteklim nedeljama tek treba da podstakne ruske snage da značajno smanje aktivnosti taktičke avijacije“, rekli su analitičari ISV.

ISV je ocenio da su ruske snage privremeno uspostavile ograničenu i lokalizovanu nadmoć u vazduhu tokom poslednjih dana ruskog zauzimanja Avdijevke.

„Ruske snage verovatno pokušavaju da ponovo uspostave ovu ograničenu i lokalizovanu nadmoć u vazduhu kako bi podržale taktičko rusko napredovanje u pravcu Avdijevke i odlučile su da nastavak ofanzivnih operacija uz vazdušnu podršku nadmašuje rizik od gubitka još aviona“, navodi se u izveštaju.

ISV nastavlja da procenjuje da prijavljeni gubitak 15 aviona i verovatno nekoliko visoko obučenih pilota za oko dve nedelje nije zanemarljiv za rusku vojsku s obzirom da Rusija verovatno ima oko 300 različitih borbenih aviona Suhoj.