Podoljak: Ukrajina se u stvari spremala za rusku invaziju

Podoljak: Ukrajina se u stvari spremala za rusku invaziju

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, uveravao je da se Ukrajina pripremala za novu fazu ruskog rata, vodila vojne vežbe i premeštala svoje zalihe municije kako ne bi dozvolila da ih ruske snage odmah unište.

„Ako Ukrajina ’nije bila pripremljena‘ za rat, zašto su prvi ruski udari pogodili makete, municija je bila razbacana, obuke održane u januaru i februaru? Ukrajina se priprema od prošle godine: znamo za invazija ne samo zapadne, već i naše obaveštajne službe“, napisao je Podoliak na Tviteru.

Istovremeno, on je podsetio da su neke vlade verovale da otpor Ukrajine neće dugo trajati, pa im se ne žuri da pomognu naciji.

„Kada su nam drugi dali tri dana, ukrajinski obaveštajci su rekli: izdržaćemo. Šta su druge zemlje uradile da to spreče, znajući za planove Moskve – pitanje. Da smo počeli da dobijamo teško naoružanje u januaru, situacija bi mogla da bude drugačija“, napisao je zvaničnik.

Portparol predsednika Sergej Nikiforov prokomentarisao je za LIGA.net da je američki predsednik Džo Bajden tvrdio da je predsednik Volodimir Zelenski ove zime navodno odlučio da ne čuje upozorenja o pretnji ruske invazije velikih razmera.

Portparol je podsetio da je šef države tražio preventivne sankcije protiv Ruske Federacije pre velike invazije na Ukrajinu, ali da ga partneri „nisu hteli da čuju”.

Prema Nikiforovom, Zelenski je u to vreme imao tri ili četiri telefonska razgovora sa Bajdenom u kojima su lideri razmenili detaljne stavove i procene situacije.