Haidai o granatiranju fabrike Azot

Haidai o granatiranju fabrike Azot

Požar velikih razmera izbio je u fabrici Azot u Sjevjerodonjecku, u oblasti Luganska, kao rezultat ruskog granatiranja.

„Teritorija fabrike Azot gađa se intenzivno, satima, teškim naoružanjem. Iz radijatora je curilo ulje, desetine tona, izbila je intenzivna vatra“, rekao je načelnik Luganske oblasne vojne uprave Sergej Haidai tokom nacionalni teleton, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ruske snage ne prestaju da pokušavaju da probiju front u oblasti Popasne, borbe se nastavljaju u Toškivki.

Reka Siverski Donec je zbog vrućine postala plitka, pa bi, prema Hajdaju, rusi mogli da pokušaju da je pređu i stvore novi mostobran u Bilohorivki.

„Drugu nedelju zaredom je vruće, sunčano, bez kiše, a nivo vode u reci je prilično opao, čak vidimo i rusku opremu koja je potonula pokušavajući da pređe u Bilohorivku“, rekao je on.

Kako je saopšteno, Haidai je ranije demantovao izveštaje ruskih propagandista o navodnoj blokadi fabrike Azot u Sjejerodonjecku.

U noći 11. juna ruske trupe su upotrebile teški sistem bacača plamena Solncepek u Vrubivki i ušle u Orihove. U granatiranju je oštećen železnički depo udruženja Azot. Pogođene su prostorije ciglarskih i istraživačkih pogona.

U Lisičansku su ruske granate pogodile teritoriju fabrike stakla, oštetile lokalnu školu i kulinarsku školu. Poznato je da su tri osobe poginule, a osam povređeno.