Makron: Ne može se isključiti prisustvo NATO trupa u Ukrajini

Makron: Ne može se isključiti prisustvo NATO trupa u Ukrajini

Francuski predsednik Emanual Makron tvrdi da se ne može isključiti raspoređivanje trupa u Ukrajinu od strane članica NATO-a i drugih saveznika jer zapadne sile ne smeju da se zaustave ni pred čim kako bi osigurale da Rusija ne porazi kijevske snage.

„Danas nema konsenzusa da se na zvaničan način pošalju trupe na teren“, rekao je Makron novinarima nakon što je bio domaćin sastanka evropskih lidera u ponedeljak u Parizu. „Ali što se tiče dinamike, ne možemo ništa isključiti. Učinićemo sve što je potrebno da sprečimo Rusiju da pobedi u ovom ratu.

Francuska je bila domaćin samita pristalica Ukrajine u ponedeljak kako bi demonstrirala čvrstu podršku i evropsko jedinstvo usred zabrinutosti da bi američka pomoć Kijevu mogla prestati, posebno ako Donald Tramp pobedi na ovogodišnjim predsedničkim izborima. Makron je rekao da, iako evropski saveznici Ukrajine žele da izbegnu eskalaciju sukoba u direktan rat sa Rusijom, slažu se da moraju učiniti više kako bi osigurali da Moskva ne pobedi.

„Moramo da sagledamo situaciju i shvatimo da je naša kolektivna bezbednost u pitanju“, rekao je francuski lider. „Moramo da se pojačamo. Rusija ne sme da pobedi, ne samo za Ukrajinu, već kao drugo, mi time obezbeđujemo našu kolektivnu bezbednost za danas i za budućnost.

Makron je napomenuo da su saveznici koji danas kažu „nikad, nikad“ o direktnom raspoređivanju trupa u Ukrajinu isti oni koji su prethodno isključili eskalaciju vojne pomoći koja je kasnije dodeljena, uključujući rakete dugog dometa i borbene avione. „Pre dve godine, mnogi za ovim stolom su govorili da ćemo ponuditi šlemove i vreće za spavanje, a sada kažu da moramo da uradimo više da bismo dovezli projektile i tenkove u Ukrajinu. Moramo biti skromni i shvatiti da smo uvek kasnili šest do osam meseci, tako da ćemo učiniti ono što je potrebno da postignemo svoj cilj.

Među nacijama predstavljenim na sastanku u ponedeljak postoji širok konsenzus da saveznici moraju pružiti više pomoći Ukrajini i ubrzati korak, tvrdi Makron. „Mi nismo u ratu sa ruskim narodom, ali ne možemo im dozvoliti da pobede u Ukrajini“, rekao je on i dodao: „Odlučni smo da uradimo sve što je potrebno dok god bude potrebno. To je ključni zaključak ove večeri.”

Vašington je ostao bez novca za Ukrajinu prošlog meseca, nakon što je potrošio 113 milijardi dolara u paketima pomoći koje je odobrio Kongres. Američki predsednik Džo Bajden traži dodatnih 60 milijardi dolara za finansiranje Ukrajine kao deo zakona o hitnoj potrošnji koji takođe uključuje pomoć za Izrael i Tajvan. Konzervativni republikanski poslanici su se protivili odobravanju veće pomoći Ukrajini, rekavši da Bajden samo produžava sukob bez promene njegovog ishoda. Tramp je tvrdio da će okončati krizu u roku od 24 sata primoravanjem ukrajinskih i ruskih lidera za pregovarački sto.