Masa protestuje zbog pritvaranja zamenika gradonačelnika u gradu u centralnoj Ukrajini

Masa protestuje zbog pritvaranja zamenika gradonačelnika u gradu u centralnoj Ukrajini

Stotine ljudi izašlo je u nedelju u gradu Enerhodar u centralnoj Ukrajini u znak protesta zbog pritvaranja njegovog zamenika gradonačelnika Ivana Ignativiča Samojdjuka.

Enerhodar — koji se nalazi u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju koju su ruske snage zauzele 4. marta — od tada doživljava sporadične proteste.

Činilo se da je došlo do tučnjave sa ruskim vojnicima oko vozila, praćenih rafalima u vazduh.

Samojdikov sin — koji se takođe zove Ivan — rekao je za CNN da je „oko 30 minuta nakon početka skupa stiglo vojno vozilo sa pet ili šest ruskih vojnika. Pokušali su da privedu dve osobe, ali su stanovnici uzvratili i nisu dozvolili da se to dogodi“.

On je rekao: „Odmah nakon toga, oklopni transporter u pratnji nekoliko desetina naoružanih ruskih vojnika stigao je na mesto mitinga da rastera demonstracije.

Samojdik je za Si-En-En rekao da je u subotu „tokom telefonskog razgovora sa jednim od njegovih podređenih, moj otac rekao da ga je zaustavila ruska vojska”.
„„Posle toga je nestala veza sa mojim ocem. Ne znamo gde se on sada nalazi, nije bilo zahteva ni od kidnapera.“

Mlađi Samojdik je dodao: „Veliki problem je što je moj otac odgovoran za život u gradu“, uključujući obezbeđivanje hrane za operativno osoblje u fabrici u Zaporožju.

„Osoblje Zaporoške NEK je izuzetno zabrinuto zbog događaja koji se dešavaju u gradu i ne znaju da li je bezbedno da uopšte idu u svoje smene, da li rizikuju da u bilo kom trenutku nestanu na isti način kao što se desilo. mom ocu“, rekao je Samojdik za CNN.