Zvaničnici SAD i NATO-a se bore da dešifruju status mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine

Zvaničnici SAD i NATO-a se bore da dešifruju status mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine

Zvaničnici SAD i NATO veruju da ruski predsednik Vladimir Putin nije odustao od svojih prvobitnih zahteva u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom i da postoji velika doza skepticizma u zapadnim prestonicama o tome koliko je angažovanje Moskve zaista kredibilno — čak iako je status tih pregovora i dalje težak za utvrđivanje dešifrovati, prema više izvora obaveštenih o situaciji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je nagovestio da je voljan da razmotri neke ustupke Rusiji kako bi pomogao u okončanju nasilja, uključujući politiku neutralnosti, iako potpomognutu čvrstim bezbednosnim garancijama, postavljajući više pitanja o trenutnom stanju pregovora i specifičnim elementima bilo koji mirovni sporazum koji se može razmatrati.

„Spreman sam za pregovore sa [Putinom]. Bio sam spreman poslednje dve godine. I mislim da bez pregovora ne možemo da okončamo ovaj rat“, rekao je Zelenski za CNN Fareed Zakaria u ekskluzivnom intervjuu u nedelju ujutro, ali je upozorio da ako bilo koji pokušaj pregovora ne uspe, to može značiti da će borba između dve zemlje dovesti do „trećeg Svetski rat.“

Ukrajinski i ruski pregovarači sastali su se četiri puta od početka ruske invazije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ocenio mogućnost da Ukrajina pristane na neutralni status tokom medijskog događaja u Moskvi u subotu, rekavši „nakon što se naša operacija u Ukrajini završi, i nadam se da će se završiti potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o pitanjima koje ja pomenuto — bezbednosna pitanja, neutralni status Ukrajine sa garancijama njene bezbednosti pošto je predsednik [Putin] pre par meseci, koliko se sećam, komentarisao na konferenciji za novinare našu inicijativu o neširenju NATO-a, rekao je da razumemo svako zemlji su potrebne garancije njene bezbednosti“, rekao je Lavrov.

Ali detalji o pregovorima i dalje su oskudni sa mnogim zemljama NATO-a i SAD, koje i dalje gledaju spolja kada su u pitanju tajni mirovni pregovori, a jedan evropski zvaničnik odbrane nazvao je pregovore „trenutno pomalo mračnim putem“.

Bajdenova administracija i dalje ne vidi nikakve indikacije da je Putin voljan ili spreman da deeskalira sukob – što otežava američkim zvaničnicima da budu optimisti u pogledu trenutnog stanja pregovora, rekao je jedan izvor upoznat sa situacijom.

Ali u isto vreme, ovaj izvor je takođe rekao da SAD ne vrše pritisak na Ukrajinu da prihvati ili odbije konkretne ustupke i da nije uključena u pregovarački proces.

CNN se obratio Savetu za nacionalnu bezbednost SAD za komentar, ali nije dobio odgovor.