Lokalne vlasti otkrile žrtve nakon ukrajinskog udara na Herson

Lokalne vlasti otkrile žrtve nakon ukrajinskog udara na Herson

Najmanje tri osobe su poginule u napadu na zgradu proruske vojno-civilne administracije u gradu Hersonu, saopštili su zvaničnici. Dodali su da je u ukrajinskom napadu povređeno i 13 ljudi, od kojih su većina bili obični prolaznici.

Ministarstvo zdravlja Hersona saopštilo je da su tri ranjena civila trenutno u kritičnom stanju. Jedan od poginulih u napadu bio je vozač lokalnog zvaničnika, tvrde vlasti.

Zamenik šefa hersonske administracije Kiril Stremousov je na svom Telegram kanalu sugerisao da je meta ukrajinskog udara vršilac dužnosti šefa hersonske vojno-civilne administracije Sergej Elisejev, kao i lokalne opštinske vlasti regiona koje su zadržale sastanak u zgradi u vreme napada.

Lokalni zvaničnici tvrde da su u zgradi u vreme granatiranja, koje je navodno izvedeno sa pet američkih raketa HIMARS, bili samo državni službenici i nije bilo vojnog osoblja.

Zamenica šefa administracije, Ekaterina Gubareva, nazvala je incident „podlim terorističkim napadom usred bela dana“ i pozvala stanovnike da ostanu kod kuće, navodeći pretnje daljim napadima.

Grad Herson je pod ruskom kontrolom od početka marta, ubrzo nakon što je ta zemlja započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Krajem prošlog meseca Kijev je započeo kontraofanzivu u regionu, koja je, prema Moskvi, potpuno propala i ostavila ukrajinsku vojsku sa velikim gubicima.