Pentagon: Putin ne može da postigne ukrajinski cilj

Pentagon: Putin ne može da postigne ukrajinski cilj

Neuspesi Rusije i ograničeni resursi u Ukrajini pokazuju da njene snage nisu u stanju da ostvare početne ciljeve predsednika Vladimira Putina u invaziji na zemlju, kako stvari sada stoje, rekao je u petak šef obaveštajne službe Pentagona, prenosi Asošijejted pres.

„Trenutno dolazimo do tačke kada mislim da će Putin morati da revidira svoje ciljeve za ovu operaciju“, rekao je general-potpukovnik Skot Berije, direktor Odbrambene obaveštajne agencije, na konferenciji za obaveštajnu i nacionalnu bezbednost izvan Vašingtona. „Zato što je „prilično jasno sada da on… neće moći da uradi ono što je prvobitno nameravao da uradi.”

Putin je u februaru poslao trupe u susednu Ukrajinu sa, kako američki zvaničnici kažu, ciljem da se svrgne ukrajinska vlada koja je prijateljska Zapadu. Ukrajinske snage su ranije tokom rata isterale ruske borce sa njihovih položaja oko glavnog grada Ukrajine. A Rusija je pretrpela još jedan veliki neuspeh prošle nedelje, kada je ukrajinska kontraofanziva primorala njene trupe da se povuku sa velikih delova severoistoka Ukrajine.

„Rusi su planirali okupaciju, a ne nužno invaziju, i to ih je unazadilo“, rekao je Berije, navodeći Putinovu dosadašnju nevoljnost da u potpunosti mobiliše ruske snage kako bi ubacio više ljudstva u borbu.

Predsednik Džo Bajden i drugi zvaničnici administracije pobrinuli su se da najnovije povlačenje Rusije ne nazovu ukrajinskom pobedom ili prekretnicom u ratu, a analitičari upozoravaju da je nemoguće proceniti šta je pred nama.

„Dolazi do odluke“, rekao je Berije o Putinu. „Kakva će ta odluka biti, ne znamo. Ali to će u velikoj meri uticati na to koliko dugo ovaj sukob traje.”

Berijer je govorio na panelu sa drugim visokim zvaničnicima na Samitu obaveštajne zajednice i nacionalne bezbednosti u Nacionalnoj luci u Merilendu, nedaleko od Vašingtona.

Upitan o zabrinutosti da bi Putin mogao da oslobodi oružje za masovno uništenje ako ga na bojnom polju spreče ukrajinske snage koje podržavaju SAD i NATO, zamenik direktora CIA Dejvid Koen je rekao: „Mislim da ne treba da potcenjujemo Putinovo pridržavanje svog prvobitnog plana, koji trebalo da kontroliše Ukrajinu. Mislim da nismo videli nijedan razlog da verujemo da je odstupio od toga.“

Niti bi SAD trebalo da potcene Putinov „sklonost riziku“, rekao je Koen. Putin i njegovi zvaničnici na početku rata su aluzirali na ruski nuklearni arsenal i na masovnu odmazdu upozoravajući NATO da se ne meša u sukob.

„S obzirom na to, nismo videli konkretne dokaze o planiranju upotrebe oružja za masovno uništenje“, rekao je Koen. Verovatniji oblik bilo kakve ruske odmazde protiv Sjedinjenih Država bio bi više pokušaja mešanja u politički sistem SAD, rekli su drugi bezbednosni i obaveštajni zvaničnici.

Odvojeno, na velikom regionalnom samitu u Uzbekistanu u petak, Putin je obećao da će pritisnuti napad na Ukrajinu i upozorio da bi Moskva mogla pojačati svoje udare na infrastrukturu zemlje ako ukrajinske snage gađaju objekte u Rusiji.

Na konferenciji su učestvovali lideri Kine, Indije, Turske i nekoliko drugih zemalja.

Putin je rekao da je „oslobađanje“ čitavog istočnog regiona Donbasa glavni ruski vojni cilj i da ne vidi potrebu da ga revidira.

„Ne žurimo“, rekao je ruski lider.