Kuleba je demantovao Putinovu izjavu da se skoro svo ukrajinsko žito izvozi na Zapad

Kuleba je demantovao Putinovu izjavu da se skoro svo ukrajinsko žito izvozi na Zapad

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je dve trećine ukrajinskog žita koje je već poslato kroz „žitni koridor” namenjeno za tržišta Azije, Afrike i Bliskog istoka.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Kuleba je napomenuo da je obnavljanje izvoza ukrajinske hrane kroz „koridor žitarica“ dovelo do pada cena na tržištu hrane.

„U avgustu, čim su se desile prve isporuke iz ukrajinskih luka, cene pšenice su pale za najmanje 5%. To su realne činjenice, a fikcije Rusa o slanju žita samo u Evropu jednostavno nisu tačne“, rekao je ministar. .

On je naglasio da je jedini razlog za produbljivanje svetske prehrambene krize ove godine „bio i ostao agresorski rat koji je pokrenula Rusija, tokom kojeg je država agresor blokirala ukrajinske morske luke, namenski uništava poljoprivrednu infrastrukturu i logistiku”.

Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, Rusija može namerno da izaziva sumnju u efikasnost „žitnog koridora“, pripremajući se da se cenjka i ucenjuje svet kako se približava 120-dnevni kraj inicijative za „zrno“.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je tokom govora na Istočnom ekonomskom forumu u sredu rekao da su samo 2 od 87 brodova ukrcana u okviru Svetskog programa za hranu UN, koji pruža pomoć „najpotrebnijim zemljama”.

„80 brodova – samo dva broda otišla su u najsiromašnije zemlje. Svi ostali – u evropske zemlje. Pa, šta je ovo?“ Putin je bio ogorčen.

On je naveo i da će sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati o ograničavanju ruta izvoza žitarica iz Ukrajine, jer, kažu, većina brodova ide na Zapad, a ne u najsiromašnije zemlje koje pate od gladi.