Kanada obećava Ukrajini stotine dronova

Kanada obećava Ukrajini stotine dronova

Kanada će Ukrajini pokloniti više od 800 dronova SkyRanger R70, najavio je u ponedeljak kanadski ministar odbrane Bil Bler. Kijev se u velikoj meri oslanjao na komercijalne i vojne bespilotne letelice tokom sukoba sa Rusijom, koji će 24. februara ući u svoju treću godinu.

„Ovi dronovi će pomoći ukrajinskim trupama na liniji fronta da brzo i precizno procene ciljeve i pretnje“, rekao je Bler na konferenciji za novinare u Torontu.

R70 se mogu koristiti za izviđačke misije i mogu da nose teret do 3,5 kilograma.

Bespilotne letelice su deo paketa pomoći od 370 miliona dolara koji je kanadska vlada obećala Kijevu u junu 2023. Sveukupno, Otava je od februara 2022. obezbedila pomoć u vrednosti od 1,78 milijardi dolara, uključujući tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

Ukrajina je 6. februara stvorila posebnu vojnu granu – Snage bespilotnih sistema – sa zadatkom da operišu kopnene, vazdušne i pomorske bespilotne letelice.

Bivši ukrajinski glavnokomandujući, general Valerij Zalužni, napisao je ovog meseca članak za CNN, gde je istakao ključnu ulogu bespilotnih letelica. Dronovi „pružaju najbolji način za Ukrajinu da izbegne uvlačenje u pozicioni rat, gde mi nemamo prednost“, naglasio je general.

Moskva je više puta izjavljivala da će strana vojna pomoć dovesti do dalje eskalacije, ali da na kraju neće promeniti tok sukoba.

Prošle nedelje, Rusija je zauzela Avdejevku, utvrđeni grad u blizini Donjecka koji je držala Ukrajina od 2014. Zauzimanje grada je bila najznačajnija pobeda Moskve od decembra 2023, kada su ruske trupe zauzele još jedno uporište Donbasa – Marijinku – posle meseci žestokih borbi.