Reznikov odgovorio o uslovima pregovora sa Rusijom

Reznikov odgovorio o uslovima pregovora sa Rusijom

Kijev ne prihvata preporuke zapadnih partnera Kijevu da otpočne „mirne“ pregovore sa Ruskom Federacijom i zahteva potpunu deokupaciju Donbasa i Krima, navodi se u članku Evropske Pravde „Jalta je blizu, neće biti pregovora sa Ruskom Federacijom“ o forumu Jaltinske evropske strategije, koji je tajno održan u Kijevu.

Kako saznaje EP, pre neki dan je, tokom posete Kijevu, američki državni sekretar Entoni Blinken doneo poruku Džoa Bajdena o potrebi da se otpočnu pregovori sa Putinom.

Tokom IES foruma, nekoliko ukrajinskih zvaničnika je javno negiralo takvu mogućnost, iako nisu priznali od koga od partnera dolaze takve preporuke.

„Mi smo (tokom rata) mnogo naučili, uključujući i učenje da ne verujemo bilo kakvim razgovorima o miru koje su nam ponudili naši partneri“, rekao je, posebno, ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Pored toga, Reznikov je pojasnio stav Ukrajine o uslovima za početak pregovora sa Ruskom Federacijom, dodajući da je reč o novom stavu. Kijev više neće pristati na ono što je ranije sam nudio Rusima.

„Otkriću tajnu… (Na pregovorima u Belorusiji i Istanbulu – EP) rekli smo Rusima: da biste nastavili pregovore i pregovarali, morate da povučete trupe od 23. februara. Tada je bilo moguće. Ali sada oni su prošli, postoji više od jedne tačke bez povratka i takva opcija već dugo nije moguća“, rekao je on.

Sada u Kijevu traže potpunu deokupaciju Donbasa i Krima. „Opcije za 24. februar više ne postoje. Za 1. decembar 1991. Izađite“, zaključio je Reznikov.