Grčki premijer: Rast penzija prvi put posle više od decenije

Grčki premijer: Rast penzija prvi put posle više od decenije

ATINA – Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je u subotu da će minimalna plata ponovo porasti sledeće godine, a penzije će se povećati po prvi put od izbijanja finansijske krize pre više od decenije, preneo je Rojters.

Najzaduženija zemlja evrozone dobila je više od 260 milijardi evra međunarodnih kredita između 2010. i 2015. u zamenu za stroge mere štednje, koje su uključivale niz smanjenja penzija i plata.

Nakon što je izašla iz trećeg paketa pomoći u 2018. godini, Grčka je prošlog meseca izašla iz takozvanog pojačanog nadzora svojih kreditora, dajući joj veću slobodu u sprovođenju ekonomske politike.

„Posle mnogo godina, penzije će porasti za 1,5 miliona penzionera“, rekao je Micotakis tokom svog godišnjeg govora o ekonomskoj politici u severnom gradu Solunu.

Micotakis, konzervativac koji se suočava sa parlamentarnim izborima 2023. godine, rekao je da će porast penzija biti indeksiran sa rastom BDP-a i inflacijom.

Minimalna plata koju je vlada podigla na 713 evra (716 dolara) mesec dana ranije ove godine, ponovo će porasti u maju, dodao je on, ne navodeći novu cifru.

Njegova vlada će takođe ukinuti takozvani namet solidarnosti za radnike u privatnom i javnom sektoru, što je nasleđe višegodišnje dužničke krize u Grčkoj, rekao je on.

Micotakis je takođe obećao dodatno finansiranje kako bi ublažio uticaj energetske krize i rastuće inflacije na domaćinstva u zemlji.

Grčka je već potrošila oko 8 milijardi evra (8 milijardi dolara) na subvencije računa za struju i druge mere pomoći od prošle godine.

Micotakis je rekao da će se podrška nastaviti, pri čemu će osobe sa niskim primanjima u decembru dobiti po 250 evra.

Oko 1,3 miliona domaćinstava takođe će imati pravo na veću novčanu pomoć za grejanje tokom zime, dok će se onima koji se umesto na gas ili struju greju na naftu ili druga goriva ta beneficija udvostručiti, dodao je on.

Sve mere koje je najavio za ovu i sledeću godinu koštaće ukupno 5,5 milijardi evra, rekao je on.

Potpomognuta snažnim rastom zahvaljujući prihodima od turizma koji su bili bolji od očekivanog ove godine, vlada je odlučila da iskoristi svaku dodatnu fiskalnu prostoriju za nastavak finansiranja subvencija za račune za struju.

Micotakis je rekao da će grčka ekonomija ove godine rasti za više od 5%, što je više od prethodne vladine prognoze za rast BDP-a od 3,1%.