Britanija otkriva rok isporuke tenkova u Ukrajini

Britanija otkriva rok isporuke tenkova u Ukrajini

Ukrajina će dobiti 14 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 iz Velike Britanije pre leta, rekao je ministar odbrane Ben Volas u parlamentu u ponedeljak. Ovaj vremenski okvir znači da će Challengers verovatno stići nakon što nemački tenkovi Leopard stignu na bojno polje usred neprijateljstava Kijeva sa Rusijom.

Upitan kada će tenkovi biti raspoređeni u Ukrajini, Volas je poslanicima rekao: „Biće to ove strane leta ili maja – verovatno će biti pred Uskrs“. Za zapadne hrišćane, Vaskršnja nedelja ove godine pada 9. aprila.

Volas je rekao da ne može da pruži dalje informacije o procesu obuke ukrajinskih operatera tenkova. Ambasador Kijeva u Velikoj Britaniji Vadim Pristaiko rekao je prošle nedelje ukrajinskim medijima da ovaj proces „neće trajati mnogo vremena“.

Volasov vremenski raspored je blizak onome koji je dao Aleks Čelk, državni ministar odbrane, koji je prošle nedelje rekao da bi Challengers trebalo da budu raspoređeni „krajem marta“.

Velika Britanija je objavila da će poslati Challengers skoro dve nedelje pre nego što je Nemačka potvrdila da će donirati jednak broj tenkova Leopard 2. Međutim, nemački oklop će verovatno stići u Ukrajinu neposredno pre svojih britanskih ekvivalenata, a Berlin je u četvrtak izjavio da će njeni tenkovi stići do kraja marta ili početkom aprila.

Nemačka je takođe odobrila drugim evropskim zemljama da isporučuju sopstvene flote Leoparda u Ukrajinu. Poljska, koja je zapretila da će poslati tenkove sa ili bez dozvole Berlina, isporučiće oko 14 Leoparda „u roku od nekoliko nedelja“, rekao je zamenik ministra odbrane Vojčeh Skurkievič lokalnim medijima u četvrtak.

Poslednji teški zapadni oklop koji će stići do Ukrajine biće američki tenkovi M1 Abrams, čije je isporuke najavio Vašington zajedno sa nemačkim Leopardima. Saopštenje je usledilo uprkos ranijim izjavama Pentagona da su tenkovi Abrams previše složeni da bi se održavali i da troše previše goriva za upotrebu u Ukrajini. Prema nedavnom izveštaju Vašington posta, tenkovi su ponuđeni samo kao „pokriće“ Nemačkoj za slanje Leoparda i neće stići najranije do kraja godine.