Bolsonaro podnosi zahtev za 6-mesečnu vizu za SAD

Bolsonaro podnosi zahtev za 6-mesečnu vizu za SAD

RIO DE ŽANEIRO – Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro podneo je zahtev za šestomesečnu vizu za posetioce za boravak u SAD, ukazujući da možda nema neposrednu nameru da se vrati kući, prenosi AP.

Prijavu je prvi objavio The Financial Times, pozivajući se na Bolsonarovog advokata za imigraciju Felipea Aleksandra. Advokatska firma AG Immigration, koju je kontaktirala agencija Asošiejted pres, potvrdila je izveštaj.

Bolsonaro je iz Brazila otišao na Floridu 30. decembra, dva dana pre inauguracije njegovog levičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve. Ceremonija je protekla bez incidenata, ali nedelju dana kasnije hiljade Bolsonarovih nepokolebljivih pristalica upali su u prestonicu i srušili najviše vladine zgrade zahtevajući da se ponište Lulini izbori.

Bolsonaro je pod istragom da li je imao ikakvu ulogu u podsticanju te pobune. To je samo jedna od nekoliko istraga koje ciljaju na bivšeg predsednika i koje predstavljaju pravnu glavobolju nakon njegovog eventualnog povratka kući, i koje bi mu mogle oduzeti uslove za buduće trke – ili još gore.

Po prvi put u svojoj više od tri decenije političke karijere kao poslanik, a zatim kao predsednik, on više ne uživa posebnu pravnu zaštitu koja zahteva da se bilo kakvo suđenje vodi u Vrhovnom sudu.

Široko se pretpostavljalo – iako nije potvrđeno – da je Bolsonaro ušao u SAD sa A-1 vizom rezervisanom za sedeće šefove država. Ako je tako, on bi imao 30 dana od kraja svog predsedničkog mandata ili da napusti SAD ili da prilagodi svoj status u Odeljenju za unutrašnju bezbednost.

U međuvremenu, oblik njegove političke budućnosti i njegov potencijalni povratak u Brazil bili su stvar glasina i spekulacija.

Čini se da je Bolsonarova kalkulacija da se distancira od radikala čije bi uništenje u prestonici moglo da ga umeša u kratkom roku, sa ciljem da se jednog dana vrati na čelo opozicije, rekao je Mario Serđo Lima, politički analitičar u Medli Advisorsu.

„On mu daje neko vreme, držeći se malo podalje od zemlje u trenutku kada može da počne da trpi pravne posledice zbog stavova svojih pristalica“, rekao je Lima. „Mislim da činjenica da je ostao po strani nije dovoljna. Proces će se nastaviti, ali možda on misli da može da izbegne bar neku vrstu osvetničke kazne.

Bolsonaro je odseo u kući izvan Orlanda na Floridi, a video ga prikazuje kako fotografiše sa pristalicama u zatvorenoj zajednici i šeta se po supermarketu.

U jeku divljanja u brazilskoj prestonici ovog meseca, grupa od 46 demokratskih poslanika poslala je pismo predsedniku Džou Bajdenu zahtevajući da se Bolsonaru ukine viza.

„Sjedinjene Države ne smeju da obezbede utočište njemu, ili bilo kom autoritarcu koji je inspirisao takvo nasilje protiv demokratskih institucija“, napisali su.

Bolsonarov sin, senator, rekao je novinarima na događaju ovog vikenda da nije siguran kada će se njegov otac vratiti u Brazil.

„To može biti sutra, može biti za šest meseci, možda se nikada neće vratiti. Ne znam. On se opušta“, rekao je senator Flavio Bolsonaro.

Na pitanje da li je Bolsonaro podneo bilo kakav zahtev za dokumentaciju ili pomoć u viznim procesima, brazilsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je AP američkim vlastima. Služba za državljanstvo i imigraciju SAD uputila je AP Stejt departmentu, koji je više puta odbijao da komentariše pitanja o Bolsonarovom statusu viza u SAD.