Bela kuća: Kongres da odobri dodatna sredstva za Ukrajinu

Bela kuća: Kongres da odobri dodatna sredstva za Ukrajinu

Sjedinjene Države nameravaju da nastave da pružaju Ukrajini bezbednosnu i drugu pomoć kako bi se mogla efikasno odupreti ruskoj agresiji, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer na sastanku sa novinarima, prenosi Ukrinform.

„Predsednik [Joe Biden] je takođe bio jasan da ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu dok nastavljaju da brane svoju demokratiju od ruske agresije“, rekla je ona.

Ona je izrazila zahvalnost na dvopartijskoj podršci koja je „omogućila da se Ukrajini pruži neviđena vojna, humanitarna, finansijska podrška“. Ona je takođe dodala da američka administracija „traži od Kongresa da odobri dodatna sredstva za podršku naporima Ukrajine“.

Žan-Pjer je podsetio da su Sjedinjene Države prošle nedelje najavile dva značajna paketa bezbednosne pomoći. Pored toga, prema njenim rečima, SAD su „okupile više od 50 zemalja da koordiniraju našu podršku i radile su na ispunjavanju ukrajinskog zahteva za ono što im je potrebno da bi bile uspešne na bojnom polju“. „I to je ono što ćemo nastaviti da radimo“, rekla je ona.

Žan-Pjer je takođe rekao da SAD osuđuju vazdušne udare Rusije na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, „ostavljajući ljude u nekoliko gradova bez struje i čiste vode“. Ona je rekla da je ruski rat u Ukrajini „pretnja međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima koji je decenijama bio u osnovi stabilnosti širom sveta“. Prema njenim rečima, akcije Rusije otvaraju vrata agresiji na drugim mestima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom posete Kijevu prošle nedelje najavio 2,8 milijardi dolara u dva paketa bezbednosne pomoći Ukrajini.