Pentagonu potrebno dodatnih 42 milijarde dolara zbog inflacije

Pentagonu potrebno dodatnih 42 milijarde dolara zbog inflacije

Američkom ministarstvu odbrane biće potrebno dodatnih 42 milijarde dolara u narednoj fiskalnoj godini da nadoknadi manjak u tome koliko može da kupi jer rastuće cene unose u budžet za nabavke, saopštila je grupa odbrambene industrije izveštaj koji izlazi ove nedelje, prenosi Rojters.

„Značajna inflacija je veliki izazov“ za Pentagon i hiljade njegovih izvođača, što upotpunjuje izazov COVID-19 i suočavanje sa krizom lanca snabdevanja, navodi se u izveštaju Nacionalne odbrambene industrijske asocijacije, koji je pregledao Rojters pre objavljivanja.

Od fiskalnih godina 2021. do 2023., ukupan gubitak kupovne moći Pentagona od inflacije će premašiti 110 milijardi dolara, navodi se u izveštaju.

Pad ponude iz odbrambene industrijske baze, koja krvari novac zbog većih troškova, rizikuje da uspori tempo modernizacije odbrane SAD u vreme sve veće konfrontacije sa Kinom i rata u Ukrajini.

NDIA je pozvala Kongres SAD, koji bi trebalo da glasa o rezoluciji kasnije ovog meseca da zadrži finansiranje vlade, da obezbedi inflatorno olakšanje kompanijama koje imaju dugoročne ugovore o fiksnim cenama, dok sugeriše da budući ugovori automatski uzimaju u obzir porast cena.

Poziv na pomoć dolazi pošto se manje američke odbrambene kompanije koje imaju ugovore o kojima se ne može ponovo pregovarati žale da gube novac na njima zbog nedostatka radnika i skoka cena sirovina.

Male kompanije su važne za zdravlje odbrambene industrijske baze, jer se takmiče jedna sa drugom i pomažu Pentagonu da smanji troškove ugovora. Oni takođe pomažu u negovanju i obezbeđivanju stalnog fonda talenata, neophodnih za održavanje vrhunske oštrine Sjedinjenih Država u oružju.

Naravno, inflacija je uticala na ugovore u svakom drugom sektoru. Ali s obzirom na rigidnu prirodu ugovora Ministarstva odbrane i činjenicu da postoji jedan kupac, kompanije nisu u mogućnosti da pregovaraju o cenama sa Pentagonom, što je dovelo do poziva nekih kompanija da ponovo procene ugovore sa fiksnom cenom.

„Ponovna procena ugovora sa fiksnom cenom je neophodna u ovom okruženju za uspeh misije“, rekao je potpredsednik Parsons Corp Jai Spivei za Rojters.

Međutim, industrijski izvori su upozorili da olakšanje inflacije možda neće biti na pomolu.

„Skeptičan sam da će ove godine biti doneto sektorsko orijentisano rešenje koje će u potpunosti nadoknaditi inflaciju zbog suprotstavljenih interesa i izborne sezone“, rekao je Pavel Čudžicki, vođa prakse za vazduhoplovstvo i odbranu u advokatskoj firmi Miler Kenfild.