Ukrajinski brod će umesto ruske opsluživati poljsku antarktičku stanicu

Ukrajinski brod će umesto ruske opsluživati poljsku antarktičku stanicu

Poljska je zatražila od novog ukrajinskog broda Noosfera da opslužuje njihovu antarktičku stanicu umesto ruske.

Ovo je na ukrajinskim TV kanalima saopštio direktor Nacionalne akademije nauka Jevgen Dikij, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Donedavno je poljsku antarktičku stanicu opsluživao iznajmljeni ruski brod. Danas su nam se javili Poljaci da sada ne žele da troše ni peni na Ruse i pitali da li naš novi brod neće pristati da opslužuje poljsku stanicu. Istovremeno za novac, koji je u našoj trenutnoj situaciji od velike pomoći. Naravno, složili smo se“, rekao je Vajld.

On je napomenuo da se razjašnjavaju svi tehnički detalji.

Kako je preneo Ukrinform, 28. januara ledolomac Noosfera je krenuo na svoj prvi let iz Odese ka Antarktičkoj stanici Akademik Vernadski. Na brodu – šest ukrajinskih istraživača Antarktika, još 28 naučnika pridružiće im se u čileanskoj luci Punta Arenas.

Engleski ledolomac Džejms Klark Ros kupila je Ukrajina i dala ga istraživačima Antarktika pod imenom Noosfera.

Kako je saopšteno, ruski predsednik Putin je 24. februara objavio rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmera. Ruske trupe ubijaju civile, granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, a projektili pogađaju domove Ukrajinaca.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija. Oružane snage Ukrajine, uz podršku čitavog naroda, hrabro se odupiru agresiji.

Ukrajina je zvanično podnela tužbu protiv Ruske Federacije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu. Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan pokrenuo je istragu o situaciji u Ukrajini.