Freedom Online: Poziv na akciju protiv dezinformacija koje sponzoriše država u Ukrajini

Freedom Online: Poziv na akciju protiv dezinformacija koje sponzoriše država u Ukrajini

Kao predsedavajući Freedom Online Coalition 2022, Kanada predvodi koaliciju od 34 vlade ujedinjene našim uverenjem da ista ljudska prava koja uživaju van mreže moraju biti zaštićena onlajn.

Ničim izazvanom i neopravdanom napadu Ruske Federacije na teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost demokratske države Ukrajine prethodio je stalni izliv izmišljenih tvrdnji i neosnovanih navoda na internetu od strane Ruske Federacije.

Od tada smo svedoci kontinuiranog napada dezinformacija koje je organizovala Ruska Federacija.

U trenutku bez presedana u istoriji, kada se ljudi širom sveta okreću Internetu da bi se povezali, naučili i konzumirali svoje vesti, koordinirana kampanja dezinformisanja Ruske Federacije izazvala je lažne i obmanjujuće narative sa namerom da iskvare informaciono okruženje. Ova kampanja ima za cilj da poseje konfuziju, zaseje podele i naruši poverenje u demokratiju. To na kraju dovodi živote u opasnost.

Kampanje dezinformacija koje sponzoriše država potkopavaju mir, prosperitet i individualne slobode, preteći da destabilizuju tkivo našeg međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima.

Jaka demokratija se oslanja na pristup različitim i pouzdanim izvorima vesti i informacija kako bi članovi društva mogli da formiraju mišljenje, da pozivaju vlade i pojedince na odgovornost i da učestvuju u javnoj debati.

Koalicija Freedom Online se zalaže za zaštitu i promociju ljudskih prava i osnovnih sloboda na mreži i van mreže.

Stojimo uz narod Ukrajine, ponovo potvrđujući da bi trebalo da bude u stanju da smisleno učestvuje u društvu onlajn i van mreže, oslobođeni opresivnih praksi kao što su dezinformacije koje sponzoriše država.

Pozivamo na prestanak vođenja i sponzorisanja kampanja dezinformacija i pozivamo sve zainteresovane strane da preduzmu aktivne korake za rešavanje ovog pitanja na način koji poštuje ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

Pozivamo na kraj gašenja Interneta i blokiranje ili filtriranje usluga. Takođe pozivamo Rusku Federaciju da se uzdrži od ograničenja sadržaja na Internetu koji krše međunarodne zakone o ljudskim pravima. Države ne smeju neopravdano ograničavati, moderirati ili manipulisati sadržajem na mreži ili ometati mreže kako bi korisnicima uskratili pristup informacijama, suprotno njihovim međunarodnim obavezama.

Više nego ikad, platforme društvenih medija su moćna sredstva informisanja. Oni igraju ključnu ulogu u zdravlju demokratija i globalnoj stabilnosti. Platforme društvenih medija igraju važnu ulogu u borbi protiv dezinformacija – u poslednjih nekoliko dana videli smo kako donose neviđene i snažne odluke da obuzdaju pokušaje Ruske Federacije da dezinformiše nacionalnu i međunarodnu publiku.

Poštujući slobodu izražavanja, Kanada poziva platforme da sarađuju sa koalicijom Freedom Online i da nastave da preduzimaju sve moguće korake u borbi protiv dezinformacija koje sponzoriše država, uključujući i one koje propagiraju Russia Todai i Sputnjik kanali na mreži. Nudimo našu kontinuiranu saradnju kako bismo ovo uradili na način vođen poštovanjem ljudskih prava i Vodećih principa UN o poslovanju i ljudskim pravima.

Hajde da zajedno pošaljemo jasnu poruku — svetski poredak za koji smo se teško borili da održimo je na udaru. Dezinformacije se ne mogu omogućiti, bilo putem državnih medija, privatnih medija ili platformi društvenih medija.

Podržavamo ljudska prava i slobode na Internetu Ukrajinaca i radićemo zajedno na suzbijanju dezinformacija koje sponzoriše država, a koje ugrožavaju demokratije i živote.

Podržali: Austrija, Danska, Estonija, Irska, Letonija, Litvanija, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države.

Originalni tekst saopštenja možete pročitati na sajtu vlade Kanade:

https://www.canada.ca/en/global-affairs/news/2022/03/statement-on-behalf-of-the-chair-of-the-freedom-online-coalition-a-call-to-action-on-state-sponsored-disinformation-in-ukraine.html