Elon Musk optužuje Tviter za bezbednosne propuste

Elon Musk optužuje Tviter za bezbednosne propuste

VILMINGTON – Milijarder Elon Musk optužio je Tviter za prevaru prikrivanjem ozbiljnih nedostataka u bezbednosti podataka kompanije, za koje je preduzetnik rekao da bi trebalo da mu omogući da prekine kupovinu od 44 milijarde dolara za kompaniju, preneo je Rojters.

Musk, najbogatija osoba na svetu, izmenio je svoju prethodno podnetu tužbu usvajanjem optužbi uzbunjivača na Tviteru, koji je u utorak rekao Kongresu da se strani agenti mešaju na uticajnu platformu društvenih medija.

Izvršni direktor proizvođača električnih vozila Tesla Inc (TSLA.O) je takođe naveo da je Tviter krio od njega da nije u skladu sa sporazumom iz 2011. sa Federalnom trgovinskom komisijom u vezi sa podacima korisnika.

„Nepotrebno je reći da najnovija otkrića neosporno jasno pokazuju da stranke Mask imaju puno pravo da odu od Sporazuma o spajanju – iz brojnih nezavisno dovoljnih razloga“, navodi se u izmenjenoj protivtužbi.

Musk je rekao da su tvrdnje uzbunjivača, bivšeg šefa Tviter obezbeđenja Pejtera „Madža“ Zatka, predstavljale prevaru i kršenje ugovora od strane Tvitera.

Musk je zatražio od sudije u Delaveru da utvrdi da nije bio u obavezi da zaključi posao, dok Tviter želi da sudija naredi Masku da kupi kompaniju za 54,20 dolara po akciji. Početak petodnevnog suđenja zakazan je za 17. oktobar.

Akcije Tvitera su porasle za 0,6% u trgovanju kasno u četvrtak.

Tviter je saopštio da je sproveo internu istragu Zatkovih navoda i utvrdio da nisu opravdani. Kompanija je saopštila da je Zatko otpušten zbog lošeg učinka.

Advokati Tvitera rekli su na sudu da tvrdnje uzbunjivača da je Musk ušao u njegov slučaj ili nisu bile osnov za raskid sporazuma ili nisu ispunile standard za prevaru.