SAD: Potpuno imunizovanim Fajzerovom vakcinom za sada nije potrebna treća doza

SAD: Potpuno imunizovanim Fajzerovom vakcinom za sada nije potrebna treća doza

Američki zdravstveni zvaničnici saopštili su nakon sastanka sa proizvođačem vakcina „Fajzer“ da Amerikancima koji su potpuno vakcinisani protiv virusa korona nije potrebna treća doza.

„Fajzer“ je objavio prošle nedelje da planira da zatraži od američkih regulatora odobrenje za dodatnu dozu vakcine, na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest meseci nakon imunizacije i širenja delta varijante virusa.

Zvaničnici Odeljenja za zdravlje i usluge (HHS) imali su sastanak sa predstavnicima „Fajzera“ o najnovijim, preliminarnim podacima o vakcinama i nastaviće u budućnosti diskusiju o tome kada i da li je potreba nova doza za pojačavanje imuniteta, rekao je portparol ove službe.

„Fajzer“ je saopštio da planira da objavi jasnije podatke u nekom od stručnih žurnala.

Portparol kompanije Šeron Kastiljlo rekla je da „Fajzer“ i administracije SAD dele osećaj urgentnosti da se ostane ispred virusa koji izaziva kovid-19 i da postoji dogovor da naučni podaci diktiraju sledeće korake u striktnom regulatornom procesu.

Širenje delta varijante, koja je prvi put detektovana u Indiji, pojačala je bojazan u vezi sa time da li vakcine pružaju dovoljno zaštite i od ovog soja.