Zaraćene strane Jemena dogovorile dvomesečno primirje

Zaraćene strane Jemena dogovorile dvomesečno primirje

Izaslanik UN-a u Jemenu rekao je da su zaraćene strane u zemlji, gde se pobunjenici koje podržava Iran, bore protiv vlade koju podržava Saudijska Arabija, prihvatile dvomesečno primirje koje počinje u subotu.

Najava Hansa Grundberga usledila je nekoliko dana nakon što su i pobunjenici Huti i vlada koju podržava Saudijska Arabija objavili svoje jednostrano primirje, nakon eskalacije raketnih i dronova napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i uzvratnih vazdušnih udara kraljevine u Jemenu.

Primirje, koje se poklapa sa početkom muslimanskog svetog meseca Ramazana, bilo bi prvi obostrano dogovoreni prekid vatre od 2016. godine, godinu dana nakon što je vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala u Jemenu da spreči Huti da otmu zemlju od međunarodno priznate vlade. .

Rat, koji je doprineo smrti stotina hiljada Jemenaca od bolesti i neuhranjenosti, doveo je do ćorsokaka na većini frontova.

„Cilj ovog primirja je da se Jemencima pruži neophodan odmor od nasilja, olakšanje od humanitarnih patnji i što je najvažnije nada da je kraj ovog sukoba moguć“, naveo je Grundberg.

Prema uslovima, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom će pustiti brodove sa gorivom da uđu u luku Hodejda na Crvenom moru koju kontrolišu Huti, a komercijalni letovi će biti dozvoljeni sa aerodroma u Sani „do unapred određenih destinacija u regionu“, rekao je Grundberg . On je dodao da će nadgledati ponovno otvaranje glavnog puta što je bio ključni zahtev vlade.

Najnovija eskalacija sukoba usledila je nakon što su snage uz podršku Saudijske Arabije i njenog koalicionog saveznika Ujedinjenih Arapskih Emirata proterale Hute iz strateške provincije Šabva. Huti su odgovorili lansiranjem raketnih napada i dronova na naftna postrojenja i aerodrom u UAE, dok su pojačali svoje napade na Saudijsku Arabiju.

Prošlog meseca raketni napad Huti pogodio je distributivni objekat Saudi Aramco u Džedi dok se grad pripremao da bude domaćin trke za Veliku nagradu Formule 1.

Rat, koji su u početku podržavale SAD, postao je trn u njenim odnosima sa Saudijskom Arabijom, a predsednik Džo Bajden je prekinuo prodaju ofanzivnog oružja Saudijskoj Arabiji. Ali zapadne diplomate kažu da Saudijska Arabija u poslednje vreme pokušava da pronađe izlaz iz rata. UAE su smanjili svoje prisustvo 2019.

Analitičari su upozorili da će sprovođenje primirja ostati izazov. „Kao i mnogi ljudi, bio sam skeptičan da je prekid vatre moguć, a pitanje koje imam je šta je faktor Ks bio ovde – šta je sve ubedilo da naprave kompromise potrebne da bi se došlo ovde?“ rekao je Peter Salisburi, viši analitičar za Jemen iz Međunarodne krizne grupe.

„Kao i uvek sa ovim sporazumima, potpuna je bitka da se dođe do „da“. Ali još veći izazov sada će biti uzeti ono što je na papiru i pretvoriti to u stvarnost“, rekao je on.

Stručnjak za Jemen Rajman al-Hamdani rekao je da je rat uzeo danak na obe strane, pri čemu Huti pate od nedostatka goriva i drugih resursa, a Saudijci traže izlaz.

„Sporazum je došao, mislim, jer je ekonomski indukovan. Huti više ne mogu da prežive bez goriva i blokade, Iran želi da prodaje naftu na međunarodnom nivou, Saudijci žele da izađu iz sukoba, a u ovom trenutku već postoje određeni faktori koji ga čine zrelim“, rekao je on.