Kremlj: Zapad ne želi da sluša

Kremlj: Zapad ne želi da sluša

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija nastaviti da iznosi svoje stavove i informacije svetu, iako se suočava sa nedostatkom sluha zapadnih vlada i medija koji ograničavaju pristup informacijama iz Moskve. Peskov je odgovorio na optužbe Ukrajine o navodnom napadu na dečju bolnicu u Kijevu, ističući da su ruske snage ciljale fabriku raketa, dok je bolnica bila pogođena ukrajinskom protivvazdušnom raketom. Ove tvrdnje su brzo dobile podršku zapadnih saveznika Ukrajine, što je rezultiralo razmenom optužbi između Moskve i Kijeva na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Peskov je naglasio da je teško preneti ruske stavove zapadnom svetu zbog nedostatka otvorenosti za različite perspektive. On je istakao prisustvo histerije u zapadnim medijima, što pripisuje monopolističkoj dominaciji anglosaksonskih medija. Ipak, Rusija će nastaviti da predstavlja svoju verziju događaja onima koji su spremni da je čuju i gde postoji mogućnost komunikacije.

Od 2022. godine, Evropska unija je zabranila nekoliko ruskih medija, uključujući RT, zbog navodne sistemske manipulacije informacija i dezinformacija. Sličan pristup je preduzela i platforma YouTube, uklanjajući veliki broj video sadržaja i kanala povezanih sa sukobom u Ukrajini. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je ove sankcije kao oblik političke cenzure i pokušaj brisanja alternativnih gledišta.