Intenzivirane potrage za žrtvama klizišta na indonezijskom ostrvu Sulavesi

Intenzivirane potrage za žrtvama klizišta na indonezijskom ostrvu Sulavesi

Napori u potrazi za onima koji su zarobljeni u smrtonosnom klizištu intenzivirani su u sredu, a više spasilaca je raspoređeno da pretražuje neovlašćeni rudnik zlata na indonezijskom ostrvu Sulavesi. Tokom vikenda je u selu Bone Bolango u provinciji Gorontalo poginulo 23 osobe dok su kopale u zabačenom području brdovitog terena.

Pokrajinska služba za potragu i spasavanje saopštila je u sredu da je 81 meštanin uspeo da pobegne sa klizišta, od kojih su neki spaseni, uključujući 18 povređenih. Trenutno je pronađeno 23 tela, uključujući četvorogodišnjeg dečaka, dok se 33 osobe smatraju nestalim.

Više od 1.000 spasilaca, uključujući vojnike, angažovano je kako bi se pojačala potraga, izjavio je Edi Prakoso, direktor operacija Nacionalne agencije za potragu i spasavanje. Helikopteri indonežanskih vazduhoplovnih snaga takođe su poslati kako bi se ubrzala operacija spasavanja, koja je otežana jakim kišama i nestabilnim terenom.

Neformalne rudarske operacije su česta pojava u Indoneziji, pružajući minimalna sredstva za život hiljadama ljudi koji rade u visoko rizičnim uslovima. Klizišta, poplave i urušavanje rudarskih tunela su samo neki od opasnih izazova sa kojima se rudari suočavaju. Mnoge od ovih operacija uključuju upotrebu visoko toksičnih supstanci poput žive i cijanida, uz nedovoljnu ili nikakvu zaštitu za radnike.

Poslednja velika nesreća u vezi sa rudarstvom u Indoneziji dogodila se u aprilu 2022. godine, kada je klizište pogodilo ilegalni rudnik zlata u okrugu Mandailing Natal na Severnoj Sumatri, usmrtivši 12 žena koje su tamo tražile zlato.

Aktivisti za zaštitu životne sredine godinama ukazuju na štetne posledice takvih operacija i pozivaju na njihovo zatvaranje širom zemlje, naročito na Sulavesiju gde su takve aktivnosti u porastu. Nedavno klizište ponovo je pokrenulo njihove proteste.

Muhamed Jamil, vođa pravne službe Mining Advocacy Network (JATAM), istakao je da lokalne vlasti koje tolerišu ilegalne aktivnosti rudarenja snose deo odgovornosti za ovu tragediju. Jamil je naglasio da su ilegalna iskopavanja povezana sa različitim nivoima vlasti i policije, što doprinosi devastaciji prirodnih resursa kao što su šume i vodotokovi.

Ferdi Hasiman, istraživač rudarstva i energetike iz Alpha Research and Datacenter-a, upozorio je da širenje ilegalnih rudnika duboko utiče na životnu sredinu, povećavajući rizik od poplava i klizišta. Hasiman je pozvao lokalnu i centralnu vladu da intenziviraju napore kako bi zaustavile ilegalno iskopavanje zlata širom zemlje.

Ova nesreća još jednom ističe potrebu za strogim regulacijama i nadzorom nad rudarskim operacijama u Indoneziji, kako bi se zaštitili radnici i prirodni resursi.