Velika Britanija će ugostiti baltičke i nordijske lidere kako bi pronašli nove načine da izoluju Rusiju

Velika Britanija će ugostiti baltičke i nordijske lidere kako bi pronašli nove načine da izoluju Rusiju

Britanski premijer Boris Džonson će sledeće nedelje ugostiti lidere zemalja duž severozapadnog krila Rusije kako bi razgovarali o načinima na koje mogu da odgovore na invaziju predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, uključujući pronalaženje novih načina za izolaciju ruske ekonomije.

Lideri zemalja u Združenim ekspedicionim snagama, grupi koju predvode Britanci, koju čine Danska, Estonija, Finska i Island, Letonija, Litvanija, Holandija, Norveška i Švedska sastaće se u utorak na razgovorima u Londonu.

Očekuje se da će lideri pristati na više vojnih vežbi u Severnom Atlantiku i Baltičkom moru i razgovaraće o ratu u Ukrajini i energetskoj bezbednosti, saopštila je Džonsonova kancelarija.

„Evropska bezbednost je uzdrmana napadom Rusije na Ukrajinu, i zajedno sa našim partnerima, mi ćemo preduzeti mere kako bismo osigurali da izađemo jači i ujedinjeniji nego ranije“, naveo je Džonson u saopštenju.

„Obezbeđivanje da smo otporni na Putinove pretnje treba da prevaziđe naše vojne osnove – zajedno sa našim partnerima u Severnom i Baltičkom moru moramo da obezbedimo da smo izolovani od ruskog mešanja i uticaja na naše snabdevanje energijom, ekonomiju i vrednosti.

Britanija je uvela sankcije stotinama ruskih pojedinaca i entiteta, obećala da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i zabranila ruskim kompanijama da podižu dug i vlasnički kapital u svom finansijskom centru.