Ukrajinski izbeglice blizu 1,5 miliona kako ruski napad ulazi u 11. dan

Ukrajinski izbeglice blizu 1,5 miliona kako ruski napad ulazi u 11. dan

Očekuje se da će broj ukrajinskih izbeglica u nedelju dostići 1,5 miliona, pošto je Rusija nastavila napad 11 dana nakon invazije na Ukrajinu, a Kijev je vršio pritisak na dalju akciju Zapada, uključujući nove sankcije i oružje.

Moskva i Kijev su razmenili krivicu zbog neuspelog plana o prekidu vatre koji bi omogućio civilima da pobegnu iz Marijupolja i Volnovahe, dva južna grada opkoljena od strane ruskih snaga. Još jedna runda razgovora bila je provizorno planirana za ponedeljak, pošto su se Ukrajinci koji bi mogli da pobegnu prelili u susednu Poljsku, Rumuniju, Slovačku i druga mesta.

U televizijskom obraćanju u subotu uveče, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ljude u oblastima koje su okupirale ruske trupe da pređu u ofanzivu i da se bore.

„Moramo izaći napolje i isterati ovo zlo iz naših gradova“, rekao je on, obećavajući da će obnoviti svoju naciju. „Moje poverenje u ovo je pojačano energijom našeg otpora, našeg protesta.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je ponovio da želi neutralnu Ukrajinu koja je bila „demilitarizovana” i „denacifikovana” i uporedio zapadne sankcije „sa objavom rata”, dodajući: „Hvala Bogu da do toga nije došlo”.

Ukrajina i zapadne zemlje osudile su Putinove razloge kao neosnovan izgovor za invaziju koju je pokrenuo 24. februara i uvele su sveobuhvatne sankcije sa ciljem da izoluju Moskvu i osakate njenu ekonomiju.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom na granici Ukrajine i Poljske, rekao je da očekuje nove sankcije i oružje za Ukrajinu u narednim danima.

Sjedinjene Države su rekle da će Ukrajini dati više oružja i više puta su upozoravale da bi mogle da eskaliraju sankcije, a predsednik Džo Bajden traži 10 milijardi dolara hitnog finansiranja za odgovor na krizu.

Vašington sarađuje sa Poljskom dok Varšava razmatra da li da obezbedi borbene avione Ukrajini, rekao je portparol Bele kuće kasno u subotu, dodajući da bi Sjedinjene Države mogle da popune zalihe poljskih aviona ako to urade, iako i dalje postoje izazovi s obzirom na sporni vazdušni prostor.

Zelenski je ranije u subotu zatražio pomoć u obezbeđivanju aviona od evropskih saveznika u video pozivu sa američkim zakonodavcima. Takođe je ponovo pozvao na veću smrtonosnu pomoć, zabranu ruske nafte, zonu zabrane letova i ukidanje privilegija Visa Inc (V.N) i MasterCard Inc u Rusiji, prenose američki mediji.

Bajden je razgovarao sa Zelenskim oko 30 minuta u subotu uveče u Vašingtonu, kada je nedelja počela u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. Razgovarali su o bezbednosti, finansijskoj podršci Ukrajini i nastavku sankcija Rusiji, napisao je Zelenski na Tviteru.

NATO, kojem Ukrajina želi da se pridruži, odupreo se apelima Zelenskog da se uvede zona zabranjenih letova nad njegovom zemljom, rekavši da bi to eskaliralo sukob van Ukrajine.

U želji da posreduje, izraelski premijer Naftali Benet sastao se sa Putinom u Kremlju u subotu, a kasnije je razgovarao sa Zelenskim, rekao je Benetov portparol.

„Nastavljamo dijalog“, tvitovao je Zelenski posle poziva.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je plan od šest tačaka za odgovor na rusku invaziju uoči sastanaka sa liderima Kanade, Holandije i Centralne Evrope u Londonu sledeće nedelje.

Očekuje se da će turski predsednik Tajip Erdogan razgovarati sa Putinom u nedelju. Turska, članica NATO-a, deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru.

Ukrajinski pregovarači rekli su da će se treća runda pregovora sa Rusijom o prekidu vatre nastaviti u ponedeljak, iako je Moskva bila manje definitivna.