Peking iznosi stav o ukrajinskoj „eskalaciji“

Peking iznosi stav o ukrajinskoj „eskalaciji“

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je SAD da se njegova zemlja protivi pokušajima da se „podgreje vatra“.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je u subotu telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Dok je Blinken sugerisao da Vašington želi da više zemalja kazni Rusiju zbog njene vojne ofanzive na Ukrajinu, Vang je upozorio na bilo kakve pokušaje eskalacije situacije.

Prema čitanju američkog Stejt departmenta, Blinken je rekao Vangu da „svet gleda da vidi koje se nacije zalažu za osnovne principe slobode, samoopredeljenja i suvereniteta“, i da „svet deluje unisono da odbaci i odgovoriti na rusku agresiju, obezbeđujući da će Moskva platiti visoku cenu.

Razgovor je vođen tokom Blinkenovog putovanja u istočnu Evropu, čiji je cilj bio da pokaže jedinstvo između SAD i njihovih saveznika u NATO i EU. Bajdenova administracija, delujući u korak sa evropskim liderima, udarila je Moskvi niz ekonomskih sankcija dok je oružje usmeravalo ukrajinskoj vojsci. I predsednik SAD Džo Bajden i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izričito su odbacili vojnu intervenciju u Ukrajini.

Od samog početka neprijateljstava, Kina je insistirala da Rusija i Ukrajina reše sukob za pregovaračkim stolom. Prema zvaničnom očitavanju subotnjeg poziva kineske strane, taj stav ostaje nepromenjen.

„Kina podržava sve napore koji doprinose deeskalaciji i političkom rešenju“, navodi se u saopštenju. Vang je takođe rekao Blinkenu da SAD, NATO, EU i Rusija moraju da „vode ravnopravne dijaloge“, posebno u vezi sa širenjem NATO-a nakon hladnog rata na bivše države Varšavskog pakta, koje Moskva smatra neprihvatljivom pretnjom po bezbednost.

„Kina se protivi svim akcijama koje ne vode promovisanju diplomatskog rešenja, već podstiču vatru i eskaliraju situaciju“, saopštilo je ministarstvo.

Nejasno je na koje je akcije mislio Peking, ali brojni političari u SAD nedavno su pozvali NATO da uspostavi „zonu zabrane letova“ nad Ukrajinom, potez kojim bi NATO obarao ruske avione koji su delovali u toj oblasti, a Moskva bi ga smatrala ratnim činom. Ukrajinska vlada je više puta pozivala na zonu zabrane letova.

Republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline takođe je zaradio značajnu reakciju jer je na Tviteru pozvao „neko u Rusiji da izvede ovog tipa“, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina. U nastavku tvita, Graham, koji podržava vojnu intervenciju u Ukrajini i sankcije ruskom narodu, rekao je da Rusi, osim ako ne žele da žive „izolovani od ostatka sveta u krajnjem siromaštvu“, „treba da se približe ploča” i ubiju Putina.

Neposredno pre razgovora Blinkena i Vanga, Rusija je proglasila prekid vatre u gradovima Mariupolj i Volnovaha kako bi se omogućila evakuacija civila. I Ukrajina i Rusija su tada optužile jedna drugu za kršenje primirja i neprijateljstva su nastavljena. Druga runda mirovnih pregovora, održana u Belorusiji, završena je u četvrtak bez pomaka. Međutim, obe strane su se složile da će se pregovori nastaviti.