Tajvan poziva Kinu da zaustavi ‘destruktivne’ vojne aktivnosti

Tajvan poziva Kinu da zaustavi ‘destruktivne’ vojne aktivnosti

Tajvansko ministarstvo odbrane pozvalo je u ponedeljak Kinu da prekine „destruktivnu, jednostranu akciju” nakon što je izvestila o oštrom porastu kineskih vojnih aktivnosti u blizini ostrva, upozoravajući da bi takvo ponašanje moglo dovesti do naglog povećanja tenzija, piše Rojters.

Kina, koja gleda na demokratski uređen Tajvan kao na svoju teritoriju, poslednjih godina redovno izvodi vojne vežbe oko ostrva dok nastoji da potvrdi svoje pretenzije na suverenitet i izvrši pritisak na Tajpej.

Ministarstvo je saopštilo da je od nedelje primetilo 103 kineska vojna aviona iznad mora, što je broj koji je nazvalo „nedavnim visokim“.

Njegova mapa kineskih aktivnosti u protekla 24 sata pokazala je borbene avione kako prelaze srednju liniju Tajvanskog moreuza, koji je služio kao nezvanična barijera između dve strane sve dok Kina nije počela redovno da je prelazi pre godinu dana.

Drugi avioni su leteli južno od Tajvana kroz kanal Baši, koji odvaja ostrvo od Filipina.

Kineske aktivnosti tokom proteklog dana izazvale su „ozbiljne izazove“ bezbednosti u moreuzu i u regionu, navodi ministarstvo u propratnom saopštenju.

Mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu zajednička su odgovornost svih strana u regionu, dodaje se.

„Neprekidno vojno uznemiravanje od strane komunističke vojske lako može dovesti do naglog povećanja tenzija i pogoršanja regionalne bezbednosti“, saopštilo je ministarstvo. „Pozivamo vlasti Pekinga da preuzmu odgovornost i odmah prekinu takve destruktivne jednostrane akcije.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Tajvansko ministarstvo odbrane navelo je prošle nedelje da je od jula do septembra tradicionalno najprometnija sezona za kineske vojne vežbe duž obale.

Kina jača svoju vazdušnu moć koja se suočava sa Tajvanom, stalnim raspoređivanjem novih lovaca i dronova u proširenim vazdušnim bazama, navelo je tajvansko ministarstvo odbrane u svom dvogodišnjem izveštaju ovog meseca.