Sve zemlje „opasno nepripremljene“ za buduće pandemije

Sve zemlje „opasno nepripremljene“ za buduće pandemije

ŽENEVA – Svet je „opasno nespreman” za buduće pandemije, navodi Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) u izveštaju objavljenom u ponedeljak, pozivajući zemlje da ažuriraju svoje planove pripravnosti do Kraj godine, preneo je Rojters.

U svom Izveštaju o svetskim katastrofama 2022, IFRC je rekao da „sve zemlje ostaju opasno nespremne za buduća izbijanja“ uprkos tome što je COVID-19 ubio više ljudi nego bilo koji zemljotres, suša ili uragan u istoriji.

„Sledeća pandemija bi mogla da bude iza ugla. Ako iskustvo COVID-19 neće ubrzati naše korake ka spremnosti, šta će?“ rekao je Jagan Chapagain, generalni sekretar IFRC-a, najveće svetske mreže za reagovanje na katastrofe.

„Neće biti izgovora za kontinuirani nedostatak spremnosti nakon što smo prošli kroz tri užasne godine.

U izveštaju se navodi da bi zemlje trebalo da revidiraju svoje zakonodavstvo kako bi se uverile da je u skladu sa njihovim planovima za spremnost za pandemiju do kraja 2023. i da usvoje novi sporazum i revidirane međunarodne zdravstvene propise do sledeće godine koji bi više ulagali u spremnost lokalnih zajednica.

Takođe je preporučio da zemlje povećaju domaće finansiranje zdravstva za 1% bruto domaćeg proizvoda i globalno finansiranje zdravstva za najmanje 15 milijardi dolara godišnje, što je Chapagain opisao kao „dobru investiciju“.

„Važna stvar je da mora postojati politička volja da se tome posvetimo“, rekao je on. „Ako je tamo, moguće je.“