Stoltenberg: NATO spreman da učini više kako bi Ukrajina pobedila

Stoltenberg: NATO spreman da učini više kako bi Ukrajina pobedila

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su članice NATO posvećene tome da učine više kako bi osigurale da Ukrajina „pobedi“ u borbi protiv invazionih ruskih snaga, kao i da je alijansa „značajno promenila“ svoj stav o obezbeđivanju naprednijeg oružja Kijevu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom obeležavanja dve godine početka opšte invazije Rusije na susednu zemlju, Stoltenberg je rekao da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i „ubezbednosnom interesu Alijanse“.

Možemo očekivati da će saveznici iz NATO učiniti više da osiguraju da Ukrajina pobedi, rekao je Stoltenberg, ponavljajući da to „nije milostinja, već ulaganje u sopstvenu bezbednost i naša podrška pravi razliku na bojnom polju svakog dana“.

U odlomcima iz intervjua koje je RSE objavio ranije ove nedelje, Stoltenberg je naveo da bi smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i uspesi Rusije na bojnom polju u poslednjih nekoliko meseci trebalo da pomognu da se fokus pažnje NATO i njegovih saveznika usmeri na hitnu potrebu da se podrži Ukrajina.

Čvrsto verujem da je najbolji način da se oda počast Alekseju Navaljnom da se osigura da predsednik Putin ne pobedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobedi, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ukazao da slučaj Avdijevke opominje da je Rusija spremna da žrtvuje mnogo vojnika, da samo ostvaruje manje teritorijalne dobitke i da je dobila značajnu vojnu podršku od Irana, od Severne Koreje i da je bila u stanju da poveća svoju proizvodnju.