SAD traže od Vrhovnog suda da potvrdi zakon o oružju protiv nasilja u porodici

SAD traže od Vrhovnog suda da potvrdi zakon o oružju protiv nasilja u porodici

Američko ministarstvo pravde zatražilo je od Vrhovnog suda da dozvoli federalni zakon koji smatra zločinom za osobe koje su pod zabranom zabrane posedovanja vatrenog oružja.

U februaru je tročlano veće Petog okružnog apelacionog suda SAD u Nju Orleansu proglasilo zabranu neustavnom, rekavši da krši Drugi amandman Ustava SAD, koji štiti pravo na nošenje oružja. To je bila najnovija pobeda zagovornika prava na oružje od presude Vrhovnog suda prošlog juna kojom se daje široko pravo ljudima da nose vatreno oružje van kuće.

U presudi Vrhovnog suda najavljen je novi test za procenu zakona o vatrenom oružju, rekavši da ograničenja moraju biti „u skladu sa istorijskom tradicijom regulisanja vatrenog oružja ove nacije“, a ne samo da unapređuju važan interes vlade.

Peticiju Ministarstva pravde za žalbu Vrhovnom sudu na Tviter je u petak kasno objavio Džejk Čarls, profesor prava na Univerzitetu Peperdin sa ekspertizom o kontroli oružja. Može proći nekoliko dana da se peticija objavi na javnom spisku.

„Više od milion dela nasilja u porodici dogodi se u Sjedinjenim Državama svake godine, a prisustvo vatrenog oružja povećava šansu da nasilje preraste u ubistvo“, navodi se u peticiji.

Ministarstvo pravde saopštilo je da sprovodi žalbu Vrhovnog suda po „veoma ubrzanom rasporedu“ kako bi sudije potencijalno mogle da preuzmu slučaj pre isteka sadašnjeg mandata.

U svojoj odluci, veće petog okruga, koje se sastojalo od troje sudija koje su imenovali republikanci, odbacilo je priznanje krivice i šestogodišnju zatvorsku kaznu za Zackeia Rahimija, koji je priznao da je posedovao oružje pronađeno u njegovoj kući u Kenedalu u Teksasu, nakon što su tužioci rekli učestvovao je u pet streljanja u decembru 2020. i januaru 2021.

Rahimi je bio pod zabranom prilaska od februara 2020, nakon navodnog napada na bivšu devojku.

Ni Ministarstvo pravde, ni savezni javni branilac koji zastupa Rahimija nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.