Protest u Pirotu povodom ubistva 47-godišnje žene

Protest u Pirotu povodom ubistva 47-godišnje žene

U Pirotu je organizovan protest pod nazivom „Pravda za Sanju“ povodom ubistva 47-godišnje žene koju je 5. marta u centru grada iz pištolja usmrtio bivši partner M. M.

Protest je održan ispred zgrade Suda i Centra za socijalni rad sa zahtevom da se utvrdi da li je bilo propusta u radu nadležnih institucija u ovom slučaju. Okupljeni su nastavili protestnu šetnju do gradskog trga i mesta gde se tragičan događaj desio.

Ovom prilikom, članice ženskih organizacija još jednom su ukazale na porast broja žena koje su žrtve nasilja tražeći da se femicid okarakteriše kao posebno krivično delo.

Dan nakon tragičnog događaja, oglasio se saopštenjem Osnovni sud u Pirotu u kome su naglasili da su postupali po zakonu. Počinilac dela je imao meru zabrane prilaska žrtvi zbog proganjanja, dobio je i novčanu kaznu od 100.000 dinara, ali nije bio u pritvoru jer je taj predlog sudija odbio.

Povodom ovog slučaja, zaštitnik građana naložio je da se sprovede kontrola rada Policijske uprave u Pirotu i Centra za socijalni rad.