SAD su uvele sankcije iranskim kompanijama koje su uključene u isporuku dronova Rusiji

SAD su uvele sankcije iranskim kompanijama koje su uključene u isporuku dronova Rusiji

SAD su uvele sankcije iranskoj kompaniji koju su optužile za koordinaciju vojnih letova za transport iranskih bespilotnih letelica u Rusiju, kao i tri druge kompanije uključene u proizvodnju iranskih dronova, piše „Evropska istina“ u poruci američkog Trezora.

„Rusija čini sve očajniji izbor da nastavi svoj ničim izazvan rat protiv Ukrajine, posebno suočeni sa našim sankcijama bez presedana i kontrolom izvoza“, rekao je zamenik ministra finansija za terorizam i finansijske obaveštajne službe Brajan Nelson.

„Sjedinjene Države su posvećene rigoroznoj primeni naših sankcija protiv Rusije i Irana i pozivanju Irana i onih koji podržavaju agresorski rat Rusije protiv Ukrajine odgovornim. Takođe nećemo oklevati da ciljamo proizvođače i dobavljače koji olakšavaju Iran i njegov program bespilotnih letelica, dodatno demonstrirajući naša odlučnost da nastavimo da tragamo za terorističkim zastupnicima koji destabilizuju Bliski istok. Ne-iranske, neruske organizacije takođe moraju da budu veoma oprezne da izbegnu podršku razvoju iranskih bespilotnih letelica ili njihovo prebacivanje, ili prodaju bilo koje vojne opreme Rusiji za upotrebu protiv Ukrajina“, dodao je on.

Američko ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da je stavilo na crnu listu Safiran Airport Services, sa sedištem u Teheranu, optužujući ga za koordinaciju ruskih vojnih letova između Irana i Rusije, uključujući one koji uključuju prevoz dronova, osoblja i prateće opreme.

Ministarstvo finansija sankcionisalo je i kompaniju Paravar Pars, projektovanje i proizvodnju avionskih motora i kompaniju Baharestan Kish, optužujući ih za umešanost u istraživanje, razvoj, proizvodnju i nabavku iranskih dronova.

Na spisku sankcija su se našli i generalni direktor kompanije Baharestan Kish i član njenog upravnog odbora Rehmatola Hejdari.

Krajem avgusta portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer potvrdila je informaciju koja je ranije kružila u medijima da je, prema navodima SAD, Rusija dobila borbene dronove od Irana.

Istovremeno, prvi zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel je na brifingu u utorak zvanično potvrdio da, prema Vašingtonu, Rusija namerava da koristi dronove dobijene od Irana na ratištu u Ukrajini.