Premijer Poljske stigao je u Kijev

Premijer Poljske stigao je u Kijev

Poljski premijer Mateuš Moravjecki boravi u petak u poseti Kijevu, prenosi „Evropska pravda” pozivajući se na Polsat njuz, rekao je portparol poljske vlade Pjotr Miler.

„Premijer Mateuš Moravecki je doputovao u Kijev. Biće niz nekoliko sastanaka. Razgovaraće se o važnim stvarima koje se odnose na geopolitičku situaciju i energetsko tržište, kao i na energetsku i vojnu bezbednost“, rekao je Miler.

Portparol vlade je rekao da su informacije o poseti odložene iz bezbednosnih razloga.

Na pitanje šta očekivati od posete šefa vlade, portparol je uverio da je njegovo prisustvo i gest „politički signal Kremlju“.

„Ovaj signal će takođe biti poslat danas. Podržaćemo Ukrajinu u ovoj veoma teškoj situaciji. Smatramo da Rusija krši sve moguće međunarodne standarde. Zaštita Ukrajine je zaštita naše bezbednosti“, dodao je portparol vlade.

Na pitanje o napretku ukrajinske kontraofanzive, Miler je primetio da, iako je izveštaj o „svakom snimljenom metru dobra vest“, „ne mora da bude praćen dobrim informacijama o punoj, tragičnoj slici koju je Rusija stvorila.

„Nisam preveliki optimista da je ovo velika promena u ovoj ratnoj situaciji“, rekao je Miler.

Podsetimo, Mateuš Moravecki je pozvao Evropsku komisiju da Ukrajini isplati obećanih 9 milijardi evra, rekavši da je pomoć EU nedovoljna.