SAD su poslale ukrajinskoj vojsci 100 novih dronova sa prekidačima

SAD su poslale ukrajinskoj vojsci 100 novih dronova sa prekidačima

SAD su poslale 100 dronova sa prekidačima za koje su rekli da će biti obezbeđeni ukrajinskoj vojsci i „brzo će ući u Ukrajinu ako već nisu tamo“, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

„Razgovaramo sa Ukrajincima o budućoj upotrebi dronova sa prekidačima i, naravno, tu opciju ćemo zadržati i dalje“, rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Male, prenosive, takozvane kamikaze bespilotne letelice nose bojeve glave i detoniraju pri udaru. Najmanji model može pogoditi metu udaljenu do šest milja, prema kompaniji koja proizvodi dronove.

Kirbi je takođe rekao da su SAD obučile „veoma mali broj ukrajinskih vojnika koji su već bili u Sjedinjenim Državama i bili su od jeseni” na dronovima pre nego što su se vratili u Ukrajinu da obučavaju druge.

„Pojedinac bi mogao biti na odgovarajući način obučen kako da koristi dron sa prekidačem za otprilike dva dana“, rekao je Kirbi.

On je takođe rekao da će SAD „pogledati druge pogodne mogućnosti ako bude potrebno da obezbede više obuke o prekidačima ako bude potrebno“.