Makron je kritike njegovih razgovora sa Putinom nazvao mešanjem u izbornu kampanju

Makron je kritike njegovih razgovora sa Putinom nazvao mešanjem u izbornu kampanju

Predsednik Francuske kritiku premijera Poljske Mateuša Moravjeckog smatra „skandaloznom”, prenosi „Evropska istina“.

Podsetimo, Moravecki je 4. aprila oštro kritikovao Makrona zbog čestih razgovora sa Vladimirom Putinom.

„Gospodine predsedniče Makron, koliko ste puta razgovarali sa Putinom i šta ste postigli? Mi ne razgovaramo, ne pregovaramo sa zločincima, jer protiv zločinaca se mora boriti… Niko nije pregovarao sa Hitlerom. A vi biste pregovarali sa Hitlerom, sa Staljinom, sa Pol Potom?“, dodao je Makronu šef poljske vlade.

Makron izjavu Moraveckog smatra „neosnovanom“ i „skandaloznom“.

Štaviše, on smatra njeno mešanje u predsedničke izbore u korist kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen.

„Ovi komentari su i neosnovani i skandalozni, ali me ne iznenađuju“, rekao je Makron. On objašnjava da je Mateuš Moravjecki predstavnik „krajnje desne stranke” i da se zbog toga „meša u francusku političku kampanju” u korist Le Penove.

Kao dokaz za to, Makron je naveo da se Morvavecki „sastao sa Le Pen nekoliko puta“. Očigledno je reč o Varšavskom samitu lidera desničarskih konzervativnih i evroskeptičnih partija iz 11 zemalja EU, koji je održan u decembru 2021. godine. Organizovali su ga vladajuća poljska partija „Pravo i pravda“, a čamac učesnika – Marin le Pen.

Podsetimo, 5 dana pre prvog kruga francuskih predsedničkih izbora, Marin Le Pen je uspela da naglo smanji zaostatak za sadašnjim predsednikom Emanuelom Makronom. U drugom krugu Makron će imati samo neznatnu prednost u odnosu na Le Pen – 53% naspram 47%.