SAD ocenile sankcije Kine protiv američkih zvaničnika neosnovanim

SAD ocenile sankcije Kine protiv američkih zvaničnika neosnovanim

Američki šef diplomatije Entoni Blinken osudio je „neosnovane“ sankcije Kine protiv dvoje američkih zvaničnika oko pitanja muslimanske manjine Ujgura u Kini, navodeći da će to samo povećati „medjunarodnu pažnju“ prema „genocidu“ u kineskoj provinciji Sindjijang.

„Pokušaji Pekinga da zastraši i ućutka one koji brane ljudska prava i osnovne slobode samo više jačaju usmerenje medjunarodne pažnje na genocid i zločine protiv čovečnosti koji se odvijaju u Sindjijangu“, rekao je Blinken u saopštenju izdatom sinoć.

Kina je juče objavila da uvodi sankcije protiv dvoje Amerikanaca, jednog Kanadjanina i jedne kanadske parlamentarne komisije o ljudskim pravima kao odgovor na sankcije koje su SAD i Kanada ove nedelje uvele Kini zbog njenog ophodjenja prema ujgurskoj manjini.

Evropska unija, Velika Britanija, Kanada i SAD u ponedeljak su uveli sankcije protiv više političkih i ekonomskih zvaničnika Sindjijanga, a Kina je uzvratila uvodeći sankcije protiv evropskih i britanskih zvaničnika.

„Solidarišemo se sa Kanadom, Velikom Britanijom, EU i drugim partnerima i saveznicima u svetu u nastojanju da se okončaju kršenja ljudskih prava i zloupotrebe prema većinski muslimanskim Ujgurima i članovima drugih manjinskih etničkih i verskih grupa u Sindjijangu i oslobode arbitrerno uhapšenih osoba“, rekao je Blinken.