Putin potpisao dekret o reorganizaciji ruskih oružanih snaga

Putin potpisao dekret o reorganizaciji ruskih oružanih snaga

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak dekret o reorganizaciji strukture vojske zemlje. Dekretom se ponovo uspostavljaju odavno nepostojeći Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, kao i inkorporacija četiri nekadašnja ukrajinska regiona Rusije u Južni vojni okrug.

Uredbom se ukida Zapadni vojni okrug i Zajednička strateška komanda „Severna flota“, koja se kolokvijalno naziva Severni vojni okrug ili arktičke trupe. Zapadni vojni okrug, sa sedištem u Sankt Peterburgu, osnovan je 2010. godine tokom spajanja Moskovskog i Lenjingradskog okruga, a arktičke trupe su postale poseban entitet 2014. godine.

Osim što vraća vojnu strukturu zapada i severozapada Rusije svojim korenima, naredba takođe uključuje četiri nekadašnja ukrajinska regiona u Južni vojni okrug. Ti regioni, naime Zaporožje, Herson i Narodne Republike Donjeck i Lugansk, pridružili su se Rusiji krajem 2022. godine nakon referenduma na kojima su tu ideju u velikoj meri podržali lokalni stanovnici.

Potrebu za ponovnim uspostavljanjem Moskovskog i Lenjingradskog okruga prvi je izrazio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u decembru 2022. U to vreme, on je tvrdio da je taj potez bio potreban da bi se suprotstavila novim izazovima sa kojima se zemlja suočava, odnosno širenju NATO-a na Finskoj i Švedskoj.

Ministar je opisao stvaranje nove „odgovarajuće grupe trupa na severozapadu Rusije“ kao odgovarajući odgovor na povećanje bloka predvođenog SAD.