Princ Čarls naslednik britanske krune

Princ Čarls naslednik britanske krune

Naslednik britanske krune, Čarls, princ od Velsa najstariji je sin suverena sa najdužim stažom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.

Prema planu u slučaju smrti nazvanom „Operacija Londonski most“ , Pristupni savet, koji uključuje visoke vladine zvaničnike, sutra će se sastati u palati Sent Džejms, kako bi proglasili Čarlsa za novog suverena.

Kao najstariji sin britanskog monarha, princ Čarls je prestolonaslednik Ujedinjenog Kraljevstva i četrnaest ostalih kraljevstava Komonvelta.

Kao britanski prestolonaslednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

Rođen je 14. novembra 1948. godine. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja DŽordža Šestog i kraljice Elizabete.

Nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Kembridžu, od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Godine 1981. oženio se ledi Dajanom Spenser, sa kojom ima dva sina, princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posledica saobraćajne nesreće u Parizu sledeće godine. Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Kao princ od Velsa, Čarls je obavljao službene dužnosti u ime kraljice Elezabete Druge.

Osnovao je Prinčev fond 1976. godine, a pokrovitelj je, predsednik ili član preko 400 drugih dobrotvornih organizacija i fondova.

Čarls je javno govorio o pitanjima kao što su organska poljoprivreda i klimatske promene, što mu je donelo nagrade i priznanja ekoloških grupa.

NJegova podrška alternativnoj medicini, uključujući homeopatiju, bila je predmet kritike.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture često je isticao važnost očuvanja istorijskih zgrada.

Od 1993. godine, Čarls je radio na stvaranju Paundberija, eksperimentalnog novog grada zasnovanog na njegovom arhitektonskom ukusu. Takođe je autor ili koautor većeg broja knjiga.