Pet mrtvih, desetine nestalih nakon 3 brodoloma migrantskih čamaca kod obale Tunisa

Pet mrtvih, desetine nestalih nakon 3 brodoloma migrantskih čamaca kod obale Tunisa

Najmanje pet Afrikanaca je poginulo, a desetine se smatraju nestalima nakon što su tri čamca koja su pokušavala da prevezu migrante preko Sredozemnog mora potonula poslednjih dana kod obale tuniskog grada Sfaksa, saopštila je u četvrtak obalska straža Tunisa, piše AP.

Tela pet osoba, uključujući jedno dete, pronađena su u toj oblasti poslednjih dana, rekao je tužilac iz Sfaksa Fauzi Masmudi.

Masmoudi je za Asošijeted pres rekao da su mornaričke jedinice spasile 73 migranta nakon tri brodoloma, ali izveštaji preživelih pokazuju da je čak 47 drugih nestalo. Za šestoro nestalih se navodi da su deca.

Masmoudi je rekao da su čamci napravljeni od gvožđa i da su se upuštali u vodu čim su stigli na otvoreno more.

Većina sve većeg broja pokušaja migriranja u Italiju brodom iz Tunisa odlazi iz oblasti oko Sfaksa, luke na centralnoj obali Tunisa.

Masmoudi je rekao da je broj žrtava sahranjenih na grobljima Sfaksa od januara dostigao skoro 500, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne dve godine. U 2022. godini zabeleženo je 355 sahranjivanja, a 226 u 2021. godini, rekao je on.

Migranti, uglavnom iz subsaharske Afrike, preduzimaju opasno putovanje iz Tunisa u neviđenom broju. Tuniske vlasti kažu da su samo u prva tri meseca ove godine sprečile 13.000 migranata da pređu iz Sfaksa.

Tunis je video sve veći broj migranata koji stižu preko susedne Libije i suočava se sa sopstvenom finansijskom i političkom krizom koja tera sve veći broj mladih Tunižana da traže bolji život u Evropi.

Lideri Italije i Holandije zajedno sa predsednikom Evropske komisije putuju u nedelju u Tunis sa paketom bezbednosnih inicijativa kako bi olakšali put mogućem međunarodnom spasenju, rekao je italijanski premijer Đorđa Meloni novinarima u četvrtak.