Palestinski zvaničnik ubijen u izbegličkom kampu u Libanu

Palestinski zvaničnik ubijen u izbegličkom kampu u Libanu

Nepoznati naoružani muškarac pucao je i ubio palestinskog zvaničnika samo nekoliko sati nakon što je u ponedeljak uveče potpisano novo primirje između militanata u Gazi i Izraela, rekao je visoki partijski zvaničnik.

Saeed Alaeddine je bio član pokreta Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i delovao je kao veza između stranke i libanskih službi bezbednosti.

Njega su nepoznati napadači upucali u glavu u najvećem palestinskom izbegličkom kampu u Libanu, Ain Al-Helveh, u blizini priobalnog grada Sidona, rekao je zvaničnik Fataha Munir Makdah, prenosi AFP.

Alaeddin je navodno upucan više puta, a kasnije je preminuo od zadobijenih rana u bolnici. AFP je rekao da je njegov dopisnik čuo nove pucnjeve u kampu nakon napada na Alaedin.

U kampu Ain Al-Helveh nalazi se više od 54.000 registrovanih palestinskih izbeglica, od kojih su neki pobegli od sukoba u Siriji poslednjih godina.

Sukobi povremeno izbijaju između rivalskih palestinskih militantnih grupa u objektu, u koji libanska vojska ne ulazi, prema dugogodišnjoj konvenciji.

Pucnjava je usledila nekoliko sati nakon što je Izrael najavio prekid vatre sa Palestinskim islamskim džihadom (PIJ) nakon trodnevnih vazdušnih i raketnih napada, zbog kojih je rukovodstvo PIJ desetkovano i ubilo desetine Palestinaca.

U ponedeljak uveče, lider PIJ Zijad Al-Nakala rekao je da njegovi militanti neće oklevati da uzmu oružje i „ponovo nastave borbu“ ako izraelska strana prekrši uslove primirja uz posredovanje Egipta. U međuvremenu, izraelski premijer Jair Lapid upozorio je da, ako PIJ prekrši svoje uslove, Izrael zadržava pravo da „snažno odgovori“.

Najnovija runda borbi pokrenuta je nakon hapšenja lidera PIJ-a na Zapadnoj obali Basema Saadija prošle nedelje, tokom kojeg je ubijen palestinski tinejdžer.

U petak je vazdušni napad na stambeni blok u kojem se nalazi komandant PIJ Tajsir al-Džabari pokrenuo izraelsku operaciju „Zora“, u kojoj je ubijeno nekoliko operativaca grupe. Palestinski zvaničnici rekli su da su 44 osobe ubijene u Gazi tokom vikenda, iako je Izrael za neke od smrti okrivio, kako je rekao, neuspela palestinska lansiranja raketa.